Kako je nastala Rubikova kocka?

Kao mladi profesor, Erno Rubik je izumio Rubikovu kocku kako bi svojim studentima olakšao razumijevanje trodimenzionalnih problemskih zadataka. Gospodin Rubik prvi je složio svoju kocku, a za to mu je trebalo nešto više od mjesec dana.

Rubikova kocka, čuvena igračka napravljena je 1974. godine u Mađarskoj.

Njen izumitelj je profesor Erno Rubik, mađarski arhitekta. Prije ovog izuma, on je volio da zadaje razne zanimjive zadatke svojim studentima, a onda je Rubik sebi postavio izazovan zadatak: trebalo je da napravi predmet čiji će dijelovi moći nezavisno da se pomjeraju, a da to ne poremeti cjelinu. Mjesec dana je radio na njoj.

Izbacio je 1000 kocki, od čega se samo pola prodalo. Planirao je svoj izum da plasira i u inostranstvo, ali s obzirom na to da je tada Mađarska bila pod sovjetskim režimom zbog čega je bila dosta zatvorena zemlja,  odustao je od te ideje i nastavio da radi kao profesor.

Međutim, vrlo brzo u Mađarsku dolazi biznismen Laci iz Austrije, koji kada je sasvim slučajno ugledao kocku u rukama konobara u jednom kafiću, zainteresovao se i odlučio je da je otkupi za dolar od konobara.

Saznao je ko ju je konstruisao i odmah je otišao do Rubika. Smislili su način kako da je plasiraju, a Erno Rubik je svoju kocku pod licencom 1980. godine prodao Ideal Toy kompaniji, koja ju je preimenovala u Rubikova kocka i distribuirala u cijelom svetu.

Rubikovoj kocki nije trebalo puno da stekne svjetsku popularnost, pa je do 2009. godine prodata u preko 350 miliona komada.