Kako je nastao motiv “žutog mačka” koji krasi sarajevske ulice?

Sarajlijama dobro poznati žuti mačak (Monsieur Chat) od nedavno krasi jedan od tramvaja koji prevozi putnike od Ilidže od Baščaršije. Iako nam je ovaj motiv svima poznat, rijetko ko zna simboliku i priču iza ovog poznatog grafita.

Dobro poznata narandžasto-žuta mačka naslikana uglavnom akrilnom bojom nastala je 1997. u Loiretu u Francuskoj. Grafit se najčešće pojavljivao na dimnjacima, autobuskim stanicama ili političkim skupovima. Najčešće je prikazana u pokretu i sa prepoznatljivim osmijehom.

Monsieur Chat ili u Sarajevu dobro poznati žuti mačak je djelo francusko-švicarskog umjetnika Thoma Vuille. Kreator mačka najprije je bio nepoznat, ali je onda uhvaćen kako slika mačka i od tada se zna o kome je riječ.

O žutoj mački 2004. godine snimljen je i dokumentarni film “Chats perchés”. Režiser Chris Marker iskoristio je fenomen žutog mačka kako bi ilustrovao stanje u zapadnom svijetu nakon terorističkog napada u New Yorku 11. septembra 2001. godine.

Žuti mačak osim Francuske sada krasi i gradove šitom svijeta. Tako se više ovih grafita mogu pronaći u New Yorku, Prištini, Beogradu, Sarajevu, kao i u Vijetnamu, Južnoj Koreji i Maroku.