Kapidžić: Općine moraju izvršiti promjene regulacionih planova

Općine u Sarajevu će morati izvršiti promjene regulacionih planova zbog Studije o urbanim ventilacionim koridorima općine u Kantonu Sarajevo.

Općina Centar treba izvršiti izmjenu regulacionih planova Čobanija, Gradski centar Marijin Dvor i Zetra; Općina Novo Sarajevo treba izvršiti izmjenu regulacionih planova Kovačići, Kvadrant 30, Kvadrant C1 i urbanističkog projekta Bosna Auto Grbavica 2; Općina Novi Grad treba izbršiti izmjenu regulacionih planova Alipašin Most 7, Otoka, Mosta 2 i 3 i Kongresni centar Sarajeva; dok Općina Ilidža treba izvršiti izmjenu regulacionog plana Stup Nukleus. Na području općine Stari Grad nema niti jedne izmjene s obzirom na to da je na tom prostoru niska i mala gradnja, a svaki budući eksces je nemoguć upravo zbog ove studije i plana koji će biti donesen.

“Malo su teže odluke, teže je to približiti građanima, jako je teško približiti investitorima i općinskim načelnicima. Općinski načelnici razumiju ovu stvar i ta energija je dobra i treba im samo malo kontrole i vide da je dobro da se Ministarstvo uključilo u taj proces što je i zakonska obaveza. Mi bismo se u narednih 10 godina pretvorili u jedno veliko naselje kao što je Tibra. Ovo Ministarstvo se bori za prostor, a ne kao do sada okupiranje prostora i trošenje resursa. To je rezultiralo zagađenjem zraka, indirektno i vode, s te strane veliku ulogu igra urbanizam“, kazao je ministar prostornog uređenja u Vladi KS Faruk Kapidžić.

Na pitanje kako će investitori biti obeštećeni, Kapidžić je kazao da treba uzeti u obzir sve faktore.

“Investitori se u jednu ruku mogu osjećati oštećeni obzirom da imaju važeći plan po kojem bi mogli da grade, ali isto tako kad su investitori kupovali, kupovali su prema nekom drugom planu i traženo je da povećaju spratnost i kvadraturu. Kad se vidi šta je u stvarnosti onda će se zauzeti stav na koji način će se pričati sa investitorima. Ovo je jedna normalna procedura u svim zemljama i nema ništa sporno“, kazao je ministar.

Istakao je da je on pristupio stručno ali da ima puno politike te se nada da će za ove radnje imati političku podršku.