Kina izdala nalog za hapšenje 6 hongkonških aktivista u egzilu

Policija Hong Konga izdala je nalog za hapšenje šest prodemokratskih aktivista u egzilu, što je prvi put da gradske vlasti koriste novi zakon o sigurnosti da se obračunaju sa neistomišljenicima koji žive izvan Hong Konga.

Neki od članova šestorke su Samuel Chu, američki državljanin nastanjen u SAD, Nathan Law, prominenti aktivista koji se nedavno odselio u Veliku Britaniju, te Simon Cheng, bivši uposlenik britanskog konzulata koji je na temelju izjave da je bio podvrgnut torturi u Kini – dobio azil u Velikoj Britaniji.

Kineski državni mediji izvijestili su da je šestorka tražena zbog ‘poticanja na otcjepljenje i saradnje sa stranim silama’.

Ovaj potez je uslijedio nakon što je Kina uvela kontroverzni zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu koji joj omogućuje da procesira osumnjičene za ‘namjeru otcjepljenja, subverzivne djelatnosti, terorizma i saradnje sa stranim silama’ i osudi ih čak na doživotnu zatvorsku kaznu.

Kritičari su odmah ocijenili novi zakon kao priliku za obračun sa legitimnom opozicijom, a kao kuriozitet navode činjenicu da se zakon odnosi na rezidente Hong Konga, ali i one koji žive izvan autonomne pokrajine – što Kini daje pravosudnu moć i izvan njenih granica.

Prvi na meti je Chu koji živi u SAD od 1996. godine, i u Washingtonu vodi Demokratsko vijeće Hong Konga, organizaciju koja zagovara slobode i demokratiju Hong Konga. On tvrdi da nalogom za njegovo hapšenje Kina šalje jasnu poruku drugim aktivistima.

Od stupanja novog zakona na snagu, nekoliko zemalja je otkazalo sporazume o ekstradiciji sa Hong Kongom, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku i Australiju. SAD su još ranije ovog mjeseca ukinule specijalni ekonomski status za Hong Kong.

“Iza zakona o sigurnosti stoji nelogična, iracionalna ideja da (Kina) ima pravo da sudi bilo kome ko čak nije ni rezident Hong Konga, bilo gdje u svijetu, ko se bavi bilo čime što oni smatraju prijetnjom”, podvukao je Chu.

Ostali članovi šestorke na koje se odnosi nalog za hapšenje su Ray Wong, Wayne Chan i Honcques Laus.

Ray Wong koji živi u Velikoj Britaniji kazao je da optužbe ukazuju na strah kineske vlade od međunarodnog aktivizma građana Hong Konga.

“Mislim da žele presjeći našu vezu sa građanima Hong Konga… što će unijeti strah među ljude da mogu prekršiti zakon o sigurnosti samo zato što su s nama u kontaktu”, objašnjava Wong.