Ko su kandidati za načelnike i gradonačelnike na ovogodišnjim izborima?

Političke stranke već polako otkrivaju kandidate za načelnike i gradonačelnike na ovogodišnjim izborima.

Kada je riječ o Sarajevu još uvijek je nejasno ko će biti kandidati za načelnike i gradonačelnike. Za sada je poznato da će u Starom Gradu ispred bloka četiri stranke (NBL, NiP, SDP BiH i Naša stranka) to biti aktuelni načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Kandidata će dati i SDA ali još nema zvanične potvrde ko će to biti, prenosi Patria.

Kada je riječ o općini Novo Sarajevo “četvorka” predlaže doktora Hasana Tanovića, a SDA će najvjerovatnije ponovo kandidirati Nedžada Koldžu. U Novom Gradu SDA će predložiti Semira Efendića, a najvjerovatnije je da četvorka neće imati kandidata.

Ove godine u općini Ilidža mogla bi se voditi zanimljiva utrka između dva kandidata Nermina Muzura ispred “četvorke” i kandidata SDA i to najvjerovatnije Fikreta Prevljaka. Aktuelni načelnik Senaid Memić izabran je za ambasadora u Maleziji.

U općini Centar četvorka će kandidirati Srđana Mandića iz Naše stranke, bivšeg ministra komunalne privrede u Vladi KS, dok je Nedžad Ajnadžić najavio da će biti kandidat ispred SDA.

I za općinu Vogošća bit će dva kandidata aktuelni načelnik Edin Smajić iz SDA, te Alija Gluhović ispred četvorke.

Još nema konačnih odluka za Trnovo i Hadžiće.

I u drugim općinama i gradovima stranke već otkrivaju imena pa će tako biti zanimljivo u Tuzli gdje će su za sada poznata već tri kandidata, DF i SD su predložili Vahida Jusufovića, SDP BiH Jasmina Imamovića, a Naša stranka Mirjanu Marinković Lepić. Iako su SDP BiH i Naša stranka danas potpisale sporazum  o zajedničkom nastupu u Mostaru, a dio su i Sarajevskog dogovora, očito je da u Tuzli nije bilo interesa za jedinstvenog kandidata kojeg bi podržale obje stranke. SDA još uvijek nije dala ime kandidata u Tuzli, a pitanje je da li će uopšte i predložiti neko ime.

SDA je za načelnika Kaknja predložila Mirnesa Bajtarevića dok će aktuelni načelnik Aldin Šljivo koji je tu proveo dvije godine nakon što je Nermin Mandra izabran za zastupnika u Parlamentu BiH biti nosilac liste za Općinsko vijeće.

SDA je donijela odluku i o kandidatu za gradonačelnika Bihaća a to će biti doktor Samir Muminović. Još uvijek nije poznato da li će aktuelni gradonačelnik Šuhret Fazlić biti kandidat.

U Konjicu je postignut dogovor da Isa Džino bude kandidat za načelnika ispred Naroda i pravda.

Sigurno je da će narednih dana biti sve više imena s tim da će ove godine izbori biti održani i u Mostaru.

Kada je riječ o RS SNSD je za gradonačelnika Banja Luke predložio Igora Radojičića, dok je opozicija istakla kandidaturu Draška Stanivukovića (PDP). SNSD će imati veliki broj kandidata a u 20 opština odlučili su se za kandidate mlađe od 40 godina.