Koliko puta smijemo koristiti peškir prije nego ga operemo?

Jedno od najčešćih svakodnevnih pitanja koje postavljamo sebi glasi: Koliko puta možemo koristiti peškir prije nego ga operemo?

Peškiri koje svakodnevno koristimo plodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica, a na njima se skupljaju mrtve stanice kože, slina, fekalni i urinarni sekret te brojni drugi mikrobi iz kupatila, piše Sciencealert.

Iako nam većina mikroba neće naštetiti jer su s našeg tijela, činjenica je da se one vrlo brzo razmnožavaju, posebno na vlažnoj podlozi.

“Koliko često treba mijenjati peškire, zavisi od toga za šta ih koristite”, ističe patolog i mikrobiolog Philip Tierno s New York University School of Medicine.

Ako se naprimjer radi o peškirima za tijelo, dodaje Tierno, koji se uspiju u potpunosti osušiti, ne treba koristiti više od tri puta.

Napominje kako male peškire koji se koriste za brisanje ruku treba prati češće.

Tierno objašnjava da su peškiri idealno mjesto za razmnožavanje mikroba jer sadrže niz pogodnih uvjeta za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kisik, hranu i neutralan pH faktor.

Kada posušimo vlagu s tijela, odumrle stanice kože koje žive na njezinoj površini ostaju na peškiru. One su idealna “hrana” mikrobima koje vlaga opskrbljuje vodom i neutralnim pH faktorom.

Jednako često treba mijenjati i peškire za lice kao peškire za tijelo, a to znači tri puta prije sljedećeg pranja, jer mogu sadržavati tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite po očima i usnama.

Posebnu pažnju treba posvetiti pranju peškira ukoliko je neko u domaćinstvu bolestan, naprimjer ako  ima prehladu ili gripu.

Tokom pranja u mašini za veš treba odabrati program s najvećom temperaturom vode.

Također, Tierno podsjeća kako se podrazumijeva da svaki ukućanin u kupaonici ima svoj set ručnika – za ruke, tijelo i lice, te na to da dvije ili više osoba nikako ne smiju dijeliti isti ručnik.