Koristi i nuspojave pčelinjeg polena

Godinama unazad naučnici su klasifikovali pčelinji polen kao nutritivnu hranu.

Polen koji prave pčele sadrži vitamine, minerale, ugljikohidrate, lipide i proteine. Dolazi od polena koji se sakuplja na tijelu pčele, koji može sadržati i pčelinu sluz. Veoma je bitno da ne miješamo pčelinji polen sa prirodnim medom.

Pčelinji polen je pun antioksidanata koji pomažu u borbi protiv upala, piše Prvo zdravlje.

Poboljšava stanje organizma i njegovu sposobnost da se izbori sa infekcijama, kao i regeneraciju ćelija.  Ova kombinacija antioksidanata i antibakterijskih sastojaka ga čini izvrsnim prirodnim lijekom.

Pčelinji polen je dostupan u mnogim ograncima zdravlja kao prirodni suplement, proizvod za njegu kože ili se koristi za osipe ili ekcemu kod beba.

Može ga koristiti većina osoba, ako je na kratkotrajnoj bazi. Ako imate alergijsku reakciju na ovaj sastojak, on može uzrokovati kratak dah, osip, naticanje i anafilaksu. Nije siguran za korištenje tokom trudnoće, te bi se trebao izbjegavati tokom dojenja.

Može uzrokovati krvarenje sa određenim razrijeđivačima krvi. Prije nego što uzmete ovakav oblik suplementa trebali biste se prvo posavjetovati sa svojim doktorom ako imate neki zdravstveni problem. Ne postoje dokazi da pčelinji polen smanjuje probleme sa astmom i alergijama.