Košarac danas razgovara s najvećim uvoznicima svježeg mesa o očuvanju domaće proizvodnje

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac danas će u Sarajevu razgovarati s predstavnicima najvećih domaćih kompanija koje se bave uvozom svježeg i rashlađenog mesa.

Kako je u najavi sastanka kazao cilj je definisanje koraka pomoći proizvođačima.

Politika koju vodim na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je podrška i očuvanje domaće proizvodnje, iz aspekta zaštite primarne poljoprivredne proizvodnje, ali i poštivanja međunarodnih ugovora. Cilj nam je da definišemo korake koji će pomoći domaćim proizvođačima, s akcentom na otkup viškova koji su se pojavili na tržištu.

Rješenja ćemo tražiti u skladu sa potpisanim međunarodnim ugovorima, ali i sa praksama zemalja iz regije. Neke od tih zemalja usvojile su mjere, koje su predmet naše analize i svakako će biti tema predstojećeg sastanka sa najvećim uvoznicima svježeg i rashlađenog mesa u BiH”, poručio je Košarac najavljujući sastanak.

Prema njegovim riječima, prilikom definisanja rješenja neophodno je voditi računa o potrebama primarnih poljoprivrednih proizvođača za otkupom tržišnih viškova, tržišnim cijenama, ali i o obezbjeđivanju nastavka poslovne aktivnosti uvoznika svježeg i rashlađenog mesa u BiH.

Košarac najavljuje je da će na sastanku sa najvećim uvoznicima svježeg i rashlađenog mesa u BiH prisustvovati i predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Sastanak će biti održan u sjedištu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, s početkom u 12.00 sati.