Kruna Notorious B.I.G. i ljubavna pisma legendarnog Tupaca na aukciji

Legendarni dio hip-hop historije je na aukciji, kruna koju je nosio The Notorious B.I.G na posljednjem foto snimanju prije smrti.

Fotografija nazvana „Kralj Njujorka” je krasila mnoge naslovne strane časopisa, majice, murale, čak je visila na zidu u glavnom štabu negativca Netfliksove serije „Luke Cage”.

Kruna je sada u ponudi aukcijske kuće Sotbi, kao i ljubavna pisma čuvenog repera Tupac Shakur koja je pisao kada je imao svega 16 godina, prenosi  BBC.

Dio novca koji će biti prikupljen prodajom ukupno 120 predmeta biće dodijeljen projektima lokalnih zajednica u New Yorku.

Notorious B.I.G je nosio krunu tri dana prije nego što je ubijen 9. marta 1997. godine, a krunu su potpisali i reper i fotograf, Barron Claiborne, koji ju je čuvao od tada.

„Veoma sam uzbuđen što mogu da podijelim ovaj komad hip-hop historije s javnošću”, kaže on.

„Fotografija koja je transformisala Bigija u aristokratsku ili figuru nalik svecu zauvijek čuva sjećanje na njega, ne samo kao na Kralja New Yorka, već i kao kralja hip-hop muzike i jednog od najvećih umjetnika svih vremena”

Očekuje se da će kruna biti prodata za sumu od 200.000 ili 300.000 dolara.

Iako je slika Bigija sa krunom na glavi postala slavna, njegov nekadašnji izdavač Didi je u toku snimanja mislio da će reper izgledati kao kralj hamburgera, a ne hip-hopa.

 

View this post on Instagram

 

It was all a dream… Today we announced that on 15 September in #NYC we will present a live auction celebrating the history and cultural impact of Hip Hop, headlined by one of the most iconic symbols of Hip Hop’s heyday: the crown 👑 worn and signed by Notorious B.I.G. from @barronclaiborne’s iconic 1997 ‘King of New York’ photoshoot for Rap Pages Magazine. The photograph is one of the most recognizable images in Hip Hop culture and it has endured as the defining portrait of the artist more than 20 years since it was taken. The first-ever dedicated Hip Hop auction to be presented at a major international auction house, the sale reflects on the impact Hip Hop has had on art and culture from the late 1970s through the “Golden Age” of the mid-1980s to mid-1990s, and up to the present. Featuring over 120 lots, the auction is comprised of unique artifacts, contemporary art, one of a kind experiences, photography, vintage and modern fashion, historic and newly designed jewelry and luxury items, rare ephemera including flyers and posters, important publications, and more with a majority of items consigned directly by artists or their estates. A portion of Sotheby’s proceeds from the sale will benefit the Hip Hop programs at the @qplnyc, as well as @buildingbeats, a non-profit community organization that teaches tech, entrepreneurial and leadership skills to underserved youth through DJ and music programs. #hiphop #hiphopmusic #notoriousbig #biggiesmalls #barronclaiborne

A post shared by Sotheby’s (@sothebys) on

U ponudi su i 22 ljubavna pisma 16-godišnjeg Tupac Shakur koja je slao Ketylo dok je išao u srednju umjetničku školu u Baltimoru tokom osamdesetih. Tupac joj je slao pisma tokom dvomjesečne veze i potpisivao ih na nekoliko načina: „Volim te, Tupac”, „Zauvijek, Tupac”, „Sa strašću, Tupac”, „Zauvijek tvoj, Tupac” i „Cijelim srcem, Tupac”.

U pismima je pisao o njihovom prvom susretu, raskidu i žaljenju zbog toga. Očekuje se da će biti prodata za cijenu između 60. i 80.000 dolara.

U pismima piše i o prijateljstvu sa školskom drugaricom Jada Pinkett , sada glumicom po imenu Jada Koren Pinkett Smith: „Jada mi je rekla kako može da vidi koliko te volim”. Pisao je i o životu kod kuće, kako njegova majka radi do kasno i kako joj pomaže da se brine o rođacima.

Tupac je postao jedan od najslavnijih repera svih vremena, ali je sa 16 godina u pismima pisao kako razmišlja da odustane od karijere.

„Moja menadžerka je došla i rekla da ne želi da se povučem iz repa, ali mislim da ne mogu da trpim toliko odbijanja i nemam dovoljno vremena”, piše on.

Tupac je ubijen u Las Vegasu u septembru 1996. godine, kada mu je bilo samo 25 godina.

Aukcija će biti održana 15. septembra u New Yorku.