Legenda o turbetu: Ljubavna priča o Kosandri sa Mahmutovca

Kosino – Koštrino turbe u sarajevskom naselju Mahmutovac krije dvije priče, a poznato je da su obje vezane za period turske vladavine na našim prostorima.

Do danas nije otkriveno da li je tamo zakopano tijelo kćerke ruskog cara, lokalnog hodže ili turskog vojnika.

Prema legendi koja se desetljećima prenosi sa koljena na koljeno među porodicama u naselju Mahmutovac, u starom dijelu grada Sarajeva, Kosino – Koštrino turbe staro je nekoliki stotina godina, a za sebe veže priču o nesretnoj zabranjenoj ljubavi između Kosandre, kćerke ruskog cara, i bosanskog mladića.

Priča o ljubavi između Kosandre i mladića započeta je u vrijeme stogodišnjeg rata između Turske i Rusije. Služeći u turskoj vojsci, mladi Bosanac zarobljen je od ruskog cara i odveden na dvor.

Tamo se u njega zaljubila Kosandra, careva kćerka. Ruski car nije odobravao njihovu ljubav, zbog čega je djevojka teško oboljela. Ubrzo je Kosandra bila na postelji, a njena posljednja želja, upućena njenom ocu, bila je da oslobodi mladića i pošalje ga nazad u Sarajevo te da joj dopusti da se prije smrti s njim oprosti.

Car je kćerki ispunio želju. Oslobodio je mladića i dozvolio im da se oproste. Kosandra je došla u Sarajevo, pronašla mladića na Mahmutovcu i odlučila da ostane sa njim do njene smrti. U svojim posljednjim razgovorima, Kosandra (u legendi poznata kao Kosa) je zamolila mladića da nakon njene smrti uđe u grob u kojem bude sahranjena i uzme nakit koji uz nju bude zakopan.

Mladić je poslušao molbu djevojke i noć nakon sahrane otvorio grob. Na njegovo iznenađenje u grobnici nije ležalo tijelo careve kćerke, nego hodža kod kojeg je kao dijete učio vjeronauku. Napustio je dvor i vratio se kući da pita šta se desilo sa hodžom.

U Sarajevu je saznao da je njegov hodža preminuo isti dan kada i Kosa. Nesretni mladić je odlučio da otkopa još jedan grob u blizini i da sazna istinu. Otkopavši hodžin grob, pronašao je tijelo careve kćerke i nakit o kojem mu je ona na samrti govorila. Uzeo je nakit i oko turbeta napravio ogradu kako bi se znalo da tu počiva njegova ljubav.

Prema drugoj legendi, turbe je podignuto u čast jednog janičara, poznatog po svojoj hrabrosti i dobroj borbi.