Legende žive vječno: Na današnji dan rođen Kobe Bryant

Na današnji dan prije 42 godine rođen je američki košarkaš i član košarkaške Kuće slavnih, Kobe Bryant.

Tog dana svjetska košarka se zauvijek mijenja, jer je dobila jednog od najboljih igrača svih vremena.

Igrao je na poziciji bek šutera i bio je član NBA momčadi Los Angeles Lakersa.

U NBA  je ušao sa samo 17 godina tako što su ga Charlotte Hornetsi izabrali u 1. krugu NBA drafta 1996. godine, te je tako postao najmlađi igrač lige.

Bryant je s tadašnjim suigračem Shaquilleom O’Nealom odveo Lakerse do tri uzastopna naslova NBA prvaka (2000., 2001. i 2002.). Nakon što je u sezoni 2003./04. O’Neal napustio momčad, Bryant je postao superzvijezda franšize Lakersa.

Dvije sezone uzastopno bio je najbolji strijelac NBA lige. U utakmici protiv Toronto Raptorsa,  Kobe je zabio 81 poen, što je drugi najviši učinak jednog igrača u historiji NBA. Ispred njega je tek Wilt Chamberlain koji je 1962. zabio nestvarnih 100 poena u jednoj utakmici.

U sezoni 2007./08. proglašen je najkorisnijim igračem regularnog dijela sezone, a u doigravanju je Lakerse odveo do NBA finala, gdje su poraženi od Boston Celticsa. Sljedeće sezone ponovo je odveo Lakerse do finala protiv Orlando Magica i osvojio svoj četvrti NBA naslov. To je njegov prvi NBA naslov bez Shaquillea O’Neala. S američkom reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Od svoje druge NBA sezone, Bryant je bio redovni član NBA All-Star utakmice, a u četiri navrata osvojio je nagradu za najkorisnijeg igrača All-Star utakmice (2002., 2007., 2009. i 2011.). Kroz svoju NBA karijeru dobio je nekoliko nadimaka, a današnji nadimak mu je Crna Mamba.

Poginuo je 26. januara 2020. u nesreći prilikom pada njegovog privatnog helikoptera u mjestu Calabasas, okolici Los Angelesa. U nesreći je poginulo devet osoba, među kojima i njegova trinaestogodišnja kći Gianna.