Liječenje povišene temperature kod djece – kada konsultirati doktora?

Normalna tjelesna temperatura, mjerena na površini kože iznosi 36-37 °C, temperatura od 37-38 °C predstavlja subfebrilno stanje, iznad 38 °C temperatura se smatra visokom, a iznad 39 °C vrlo visokom temperaturom.

Mjerena rektalno, u ustima ili u uhu, može biti 0,5-1 °C viša. Njen značaj više ovisi o kliničkim karakteristikama, nego o njenoj visini, npr. neke bezazlene virusne infekcije su praćene vrlo visokom temperaturom, dok neke ozbiljne bolesti, kao što su tuberkuloza, autoimune, maligne bolesti daju subfebrilna stanja.

Najčešći uzroci povišene temperature u dječijoj dobi su akutne virusne i bakterijske infekcije, sunčanica, trovanja, vakcinacija.

Iako igra važnu ulogu u borbi protiv infekcije, te je kod zdravog djeteta ne bi trebalo ni snižavati, u praksi je to vrlo teško postići, zbog straha roditelja. Izuzetak su djeca sa kroničnim bolestima disajnih puteva, srčanim manama, neurološkim oštećenjima. Također je neophodno napomenuti da se kod djece mogu razviti febrilne konvulzije.

Opća je preporuka ne snižavati temperaturu nižu od 38 °C, mjereno aksilarno (ispod pazuha). Prvo treba primijeniti opće mjere, dijete obući lagano, dati mu da pije dosta tekućine, tuširanje mlakom vodom, hladni oblozi na grudni koš, ispod pazuha, na kožu ingvinalnih regija.

Medikamentozna terapija podrazumijeva primjenu antipiretika. Lijek izbora je paracetamol, sirup ili supozitorija, kod starije djece i u obliku tableta. Njegova doza je 10-15 mg/kg, svakih 4-6 sati. Drugi lijek koji se preporučuje je ibuprofen, u istim farmaceutskim oblicima, kao i paracetamol. Njegova preporučena doza je 5-10 mg/kg, svakih 6-8 sati, kod djece starije od 6 mjeseci.

Ukoliko se radi o vrlo visokim temperaturama, ova dva lijeka se mogu kombinirati, dajući ih naizmjenično. I naravno, diklofenak supozitorije od 12,5 mg, koje pedijatri rijetko propisuju, ali ga roditelji često daju, jer su „sigurni“ da će oboriti temperaturu. Njegova primjena je opravdana kod febrilnih konvulzija. Vrlo često doktori u hitnoj pomoći ordiniraju diklofenak injekcije, čija je primjena kontraindicirana kod djece do 16 godina. Nažalost, to je pojava koja se teško može iskorijeniti. Također je nužno upozoriti na acetilsalicilnu kiselinu, koja je kontraindiciran u dječijoj dobi, zbog rijetke pojave Reyevog sindroma (encefalopatija i masna infiltracija jetre).

Ako inače zdravo dijete ima povišenu temperaturu, bez drugih simptoma, prvi dan se ne treba javljati doktoru, nego treba pratiti opće stanje djeteta i eventualnu pojavu drugih simptoma. Pomoć doktora treba potražiti, ako dijete mlađe od dvije godine ima povišenu temperaturu duže od 24 sata, ili  starije od dvije godine duže od tri dana.

Odmah se treba obratiti doktoru u sljedećim slučajevima: ako je dijete mlađe od 3 mjeseca, ako dijete ima groznicu, ako je pospano ili malaksalo ili dijete koje se teško razbuđuje, ako se visoka temperatura ne može spustiti, ako se dijete žali na glavobolju, povraća, ima ukočen vrat te ako dijete odaje utisak da je jako bolesno.

Autor: Dr. Elvira Serdarević, specijalista pedijatrije, DZ Sanski Most