Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe: Za 11.000 osoba se traga na Zapadnom Balkanu

Iz Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) su saopćili da se na Zapadnom Balkanu traga za 11.00 osoba, a do danas je identificirano više od 70 posto od 40.000 nestalih osoba u oružanim sukobima 90-ih godina.

Pronađeni su ostaci oko 29.000 osoba, te je utvrđen njihov identitet uz upotrebu najnaprednijih znanstvenih metoda i tehnologija, kao i zahvaljujući suradnji pravosudnih i istražnih tijela, specijaliziranih institucija, forenzičkih stručnjaka i obitelji nestalih, navode iz ICMP-a.

Uz podršku vlade Velike Britanije i u suradnji sa šefovima institucija zaduženih za traženje nestalih u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije, ICMP je organizirao video kampanju.

Cilj kampanje je potaknuti na otkrivanje mjesta nestanka i pogibije te skrenuti pozornost javnosti na rješavanja ovoga problema.

Najveći broj nestalih na području zapadnog Balkana je u BiH gdje se traga za još 7500 osoba.

Voditelj izaslanstva Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) u BiH Elvir Camić rekao je kako je proces traženja nestalih osoba u toj zemlji značajno usporen, a najveći izazov predstavlja nedostatak vjerodostojnih informacija o lokacijama grobnica.