Multimedijalni performans “Hadžera” danas u Memorijalnom centru Kovači

U okviru održavanja tradicionalne manifestacije “Odbrana BiH-Igman 2020” koja se ove godine obilježava pod motom “Ostani kući i posvjedoči” u Memorijalnom centru Kovači danas u 12 sati će biti izveden multimedijalni performans “Hadžera”.

Manifestacija „Odbrana BiH-Igman 2020“ ima dva cilja, i to da mladim generacijama pošalje poruku da daju sve od sebe da u budućnosti rade na tome da se više nikada i nikome agresija i zlo ne ponove, te da se nikada ne zaborave najhrabriji sinovi naše domovine i svi njeni branioci, te časna i herojska odbrana jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

U okviru cjelokupnog programa koji će se realizirati na dvije lokacije Memorijalnog centra, Amfiteatru memorijalnog fonda i multimedijalnoj sali Kovači, JU „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ gostima, učesnicima i građanima predstaviće novi teatarski projekat, multimedijalni performans Hadžera, u režiji Rijada Ljutovića, posvećen žrtvama ratova u BiH i genocida u Srebrenici.

Performans „Hadžera“ je spoj glume, plesa i muzike, te prikazuje dijagonalu stradanja bošnjačkog naroda u ratovima koji su zadesili naše prostore. Sadrži niz ispovijesti ispričanih kroz monološke forme stradanja bošnjačkog naroda iz cijele Bosne i Hercegovine.

„Hadžera“ je potresna i emotivna priča o dva srebrenička cvijeta iz različitih vremenskih okvira, ispričana tihom patnjom i drhtavim glasovima nečijih nesuđenih, od zločinačke ruke zaustavljenih, supruga, majki, dobrih sestara…

Dvije čiste duše se susreću negdje gdje boli nema i gdje je smrt olakšanje, pripovijedajući svoje patnje i stradanja svakome ko želi da ih sluša.