MUP USK pronašao migrante u napuštenoj fabrici “Dimnjak”

Danas su pripadnici MUP-a USK u napuštenoj fabrici u Velikoj Kladuši, u zgradi zvanoj “Dimnjak” zatekli grupu migranata.

Vlasti u Unsko-sanskom kantonu su prije nekoliko dana donijele odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona međutim, i pored zabrane migranti još uvijek dolaze na ovaj prostor, piše N1.

Migrantska kriza u USK dovela je do ozbiljnih optužbi i novih napetosti u BiH. Prvo je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao da Granična policija BiH svjesno radi protiv interesa države, a za interes susjedne Srbije i Hrvatske – propuštajući migrante na istočnoj granici, a isto tako štiteći zapadnu granicu. Ove optužbe iz GP-a BiH su odbacili ustvrdivši da Fazlić nije kompetentan da govori, te dodajući da Granična policija radi sve što je u njenoj moći da spriječi ilegalni ulazak migranata.

Također, ova kriza dovela je do prepucavanja između entitetskih vlasti. Iz Federacije BiH tvrde kako vlasti Republike Srpske organizovano prebacuju migrante na područje USK. S druge strane predsjednica RS-a Željka Cvijanović ocjenjuje da se krivac za pogoršanje situacije sa migrantima treba tražiti u Sarajevu. Migratni su doveli do novih neslaganja i u državnom Predsjedništvu. Jedan od članova Milorad Dodik je još jednom ponovio kako neće dopustiti angažovanje Oružanih snaga BiH kako bi zaštitili granicu sa Srbijom.

Povodom situacije sa ilegalnim boravkom stranih državljana u USK, građani Bihaća su za 29. avgust najavili nove proteste koji će se održati u centru grada.