Na KCUS-u od 17. avgusta operacije i sekundarnog nivoa

Mjesecima već generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović ponavlja kako je ta bolnica zadužena za tercijarni nivo zdravstvene zaštite, a Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ za sekundarni, što je istakla i 24. jula za N1.

„Kako smo mi tercijarni nivo zdravstvene zaštite, i mi ćemo se brinuti uvijek o pacijentima s najtežom kliničkom slikom. Oni su Opća bolnica, kantonalna i oni su sekundarni nivo zdravstvene zaštite i nemaju oni šta da preuzimaju, samo da rade svoj posao”, kazala je Izetbegović.

Kada i ko je KCUS-u dozvolio da isključivo budu zaduženi za zbrinjavanje pacijenata iz tercijarnog nivoa zaštite nije poznato. Sve su prilike da o tome nema pismene odluke federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića (HDZ BiH). I u nedavno otkrivenom putu pacijenta koji su objavili neki mediji za KCUS se navodi lista dijagnoza tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Čak se predlaže da Opća bolnica radi i dio tercijarne zaštite ako je verifikovano od strane Ministarstva zdravstva.

Nakon što je posljednjih dana došlo do burnih reakcija građana ali i političkih stranaka i njihovih zdravstvenih savjeta o stvarnoj popunjenosti bolnica, a naročito u vrijeme pandemije kada se trebaju pacijenti smještati u improvizirane objekte, i zatražen inspekcijski nadzor bolnica kako bi se utvrdilo stvarno stanje, u KCUS-u su naglo napravili zaokret.

Direktor Hirurške discpline Dželaludin Junuzović uputio je danas e-mail svim klinikama u kojem obavještava da će se odlukom Menadžmenta od 17. avgusta raditi sve operacije tercijarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

„Naravno da se poštuje prethodna Odluka da pacijent koji se hospitalizira mora imati saglasnost za operativni zahvat (laboratorijski nalazi, RTG pluća, internistički nalaz, anesteziološki nalaz), te negativan test Covid-19 ne stariji od 48 sati“, naveo je Junuzović u obavještenju.