Načini kako se najbolje nositi sa kritikom: Uz negativne komentare ne vežite osjećaje

Pisana kritika lakše se prihvata, a uz negativne komentare ne vežite osjećaje.

Dobro se nositi s kritikama prava je vještina. Iako većina ipak ne želi čuti cijelu istinu, odnosno konstruktivnu kritiku, postoji nekoliko načina kako izgraditi toleranciju. Slušati nekoga kako vam negoduje, bili to roditelji ili šef na poslu, prilično je teško. Baš zbog toga lakše je kritiku pročitati, piše 24sata.hr.

Zamolite onog ko vas kritikuje da sve prenese na papir, tako ćete kritiku lakše primiti. Neki ipak nemaju ‘pametnijeg posla’, pa kritiziraju samo kritike radi.

S takvim kolegama se ne treba zamarati, saslušajte ih, ali ignorišite. Isto tako, uz kritiku ne vežite emociju – konstruktivna kritika nije napad na vas i vašu osobnost. Ovo osobito vrijedi u poslovnom okruženju, a ako ste osobito osjetljivi, zamolite kritičare da se prema vama odnose s oprezom.

Pitajte nekoga neutralnog
Primite li oštru kritiku, dobro je pitati nekog tko je potpuno neutralan u toj situaciji za mišljenje. Skupite dovoljno ‘materijala’ pa razmislite je li kritika konstruktivna te vrijedi li se zbog nje promijeniti.

Ne reagirajte burno na kritiku
Defanzivnost i emocionalno reagiranje na kritike treba izbjegavati. Time ćete razgovor samo odužiti. Isto tako zapamtite da ne možete svima udovoljiti.