Noć zvijezda padalica: Meteorološki pljusak poznat kao “Suze sv. Lovre”

Večeras će nebo biti čarobno, puno zvijezda padalica, u narodu najpoznatijih pod nazivom suze svetog Lovre, a znanstveno kao meteorski pljusak Perzeidi.

Ove godine vrhunac zvijezda padalica možete doživjeti 12. i 13. avgusta, a danas ako pogledate u večernji zvjezdani svod možda ugledate neku.

Zvijezde padalice nemaju veze sa zvijezdama koje padaju, nego je riječ o meteorima, metalnim ili kamenim nebeskim tijelima koja obilazeći Sunce ulaze u Zemljinu atmosferu te prolazeći kroz nju sagorijevaju. Zbog toga što ta pojava izgleda poput baklje koja pada prema Zemlji, razumljivo je zašto se često naziva zvijezdama padalicama.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

“Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore”.

Šta su Perzeidi ili suze sv. Lovre ?

”Perzeidi”, odnosno ”suze sv. Lovre”, koji su najizraženjiji, a možda i najpoznatiji meteorski pljusak, uzrokuje komet Swift-Tuttle odnosno činjenica da se njegova putanja oko Sunca križa sa Zemljinom.

Komet je nebesko tijelo sastavljeno od krute jezgre i omotača od smrznuta plina i prašine, koje putuje po svemiru. Često ima ”rep”, koji se sastoji od vode, zrnaca prašine, krhotina i raznih plinova, i to je veći što je komet bliži Suncu.

Komet Swift-Tuttle obiđe Sunce jednom u 133 godine. Otkriven je 1862. godine kad je na nebu svijetlio jednakom silinom kao i sjajna zvijezda Sjevernjača. Jezgra kometa ima 26 kilometara u promjeru te mu je putanja precizno određena. Zadnji puta bio je u bliskom susretu sa Zemljom 1992. godine te će nam na nebu opet zasjati 2126. godine. Uzduž putanje kometa, a pogotovo u blizini Sunca, za sobom ostavlja krhotine, prašinu i plin koji se na tom tragu nakupljaju. Mnoge krhotine nalaze se ondje već otprilike hiljadu godina.

Kako Zemljina putanja prolazi preko putanje Swift-Tuttle kometa, Zemlja svake godine u mjesecu junu i augustu prolazi kroz oblak ”ostataka” koje je Swift-Tuttle ostavio za sobom. Prolaskom Zemlje kroz kometov trag, krhotine i prašina ulaze u Zemljinu atmosferu te zbog trenja koje nastaje dok se kreću kroz atmosferu, u njoj sagorijevaju. S obzirom na to da je oblak krhotina i prašine gust, na nebu se, gledajući sa Zemlje, vidi cijeli ”pljusak” meteora.

10. avgust slavi se kao dan u sjećanje sv. Lovre koji je preminuo tada, a s obzirom na to da je njegova mučenička smrt tako blizu vrhunca meteorskog pljuska ”Perzeidi”, razloga za plakanje u njegovom slučaju ima i više nego dovoljno, pljusak se često naziva suzama sv. Lovre, piše Astroucionica.