Nova okrića: Nova vrsta zvijezde koju naučnici još uvijek ne mogu da objasne

Svi oblici života na Zemlji, uključujući ljude, sačinjeni su od elemenata nastalih u ekstremnim reakcijama duboko u trbuhu zvijezda.

Fosfor je među osnovnom grupom elemenata koji omogućavaju život, ali naučnici nisu sigurni koji tačno zvjezdani procesi stvaraju ovaj važan biološki sastojak.

Sada je tim naučnika produbio misteriju porijekla ovog važnog elementa otkrivši 15 “hemijski neobičnih zvijezda” u Mliječnom putu koje sadrže “veoma velike količine fosfora”, a koje nijedna teorija ne može objasniti, kako je navedeno u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

“Fosfor je posebno zanimljiv jer postoji samo pet elemenata za koje znamo da od njih zavisi život na Zemlji: ugljenik, azot, kiseonik, fosfor i sumpor” , rekao je glavni autor Thomas Maseron, astronom na Instituto de Astrofisica de Canarias, Tenerife, Španija, telefonskom pozivu.

“Fosfor se rjeđe susreće”, dodao je, “tako da uglavnom postoje velike nedoumice odakle dolazi.” Maseron i njegove kolege izijneli su nekoliko modela kako bi objasnili otkud zvijezde bogate fosforom, koje su možda slične davno umrlim zvijezdama koje su zasijale ovaj element neophodan za život po našem Sunčevom sistemu.

Najverovatnija priča o porijeklu je da su ove zvijezde rođene iz pepela prethodne generacije masivnih zvijezda koje su iz nekog razloga prekomjerno proizvodile fosfor za vrijeme svog života. Ovo bi zahtijevalo da zvijezde-potomci prođu kroz “sasvim specifičnu i posebnu nukleosintezu”, kako kažu naučnici iz tima, misleći na proces koji se u unutrašnjosti zvijezda odvija kako bi se stvorili novi elementi.

Ove masivne zvijezde su raspršile rezerve fosfora po svemiru kada su eksplodirale u supernovu, stvarajući tako nova legla “P-bogatih” zvijezda. Međutim, računarski modeli ovog scenarija sugerišu da bi on također trebalo da dovede do obogaćivanja ugljenikom, natrijumom i sumporom u narednoj generaciji zvezda. “P-bogate” zvijezde koje su istraživali posmatrali ipak ne prate taj obrazac, prenosi vice.rs

“Ovo istraživanje se bavi razmatranjem svih mogućnosti i isključivanjem svih njih”, rekao je Maseron. “U osnovi, odgovor je da ne znamo.” Iz tog razloga, tim planira da prouči zvijezde u različitim talasnim dužinama svjetlosti kako bi saznali više o njihovim hemijskim otiscima. Oni se također nadaju da će uočiti više primjera ovih spoljnih zvijezda kako bi vidjeli da li pripadaju široj porodici zvijezda sa istim neobjašnjivim historijama.