Opća bolnica će upravljati izolatorijem, ali još uvijek nije jasno ko daje kadar

Do kraja dana Vlada KS trebala bi donijeti odluku kojom će se definisati obaveza davanja medicinskog kadra za potrebe privremenog izolatorija na Podhrastovima.

Prema informacijama koje ima Patria javno-zdravstvene ustanove trebale bi dati po jednog ljekara u timove koji će se brinuti za pacijente a da Opća bolnica bude nosilac odgovornosti za rad i funkcionisanje izolatorija. Isto tako Vlada KS bi trebala u narednih šest mjeseci povući zdravstveni kadar sa evidencije Službe za zapošljavanje KS.

Kemal Beganović, član Kriznog štaba KS na današnjoj press konferenciji kazao je da je izolatorij spreman i da su svi tehnički uvjeti zadovoljeni.

“Pregledan je od strane epidemiološke službe, donesena oprema, pripremljene zone, u funkciji će biti kada se donesu sve odluke vezano za funkcinosanje vezano za pravna pitanja i mislim da ćemo to imati do kraja dana”, kazao je on.

U privremenom izolatoriju bit će 100 mjesta u pet odjela po dvadeset.

“O jednom odjelu će brinuti tim od jednog ljekara specijaliste i dvije medicinske sestre, a koje će dati javno-zdravstvene ustanove pa i privatne ako bude trebalo”, kazao je Beganović.

Iz ovog izolatorija ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenata prebacivat će se u izolatorij Podhrastovi.