Općina Novo Srajevo: Terensko prikupljanje općih informacija o nekretinama

Federalna uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove obavještava građane da će se, u periodu od 24.08. do najkasnije 24.09. 2020. godine, vršiti terensko prikupljanje općih informacija o nekretninama na području Općine Novo Sarajevo.

U Bosni i Hercegovini se trenutno provodi Projekat „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini“ – CILAP.
Cilj projekta je izgradnja kapaciteta i prenos znanja, te povećanje efikasnosti i pouzdanosti procesa zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini.

Projekat se finansira donatorskim sredstvima Kraljevine Švedske i koncipiran je kao saradnja između direktnih projektnih partnera Lantmäteriet-a (Švedska uprava za kartografiju, katastar i upis prava) i entitetskih geodetskih uprava u Bosni i Hercegovini.

U dosadašnjem toku provođenja projekta postignuti su značajni rezultati u oblasti izgradnje kapaciteta geodetskih uprava, razvoju adresnog registra i registra cijena, unapređenju geodetske infrastrukture i IT sistema, te uspostavljanju digitalnih arhiva.

Tokom studijskog prikupljanja informacija biti će prikupljane opće informacije o nekretninama, bez preuzimanja bilo kakvih ličnih ili povjerljivih podataka o građanima ili pravnim licima.

Prikupljanje podataka će vršiti obučeni studenti Odsjeka za geodeziju (Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu), pri čemu će biti poštovane sve važeće mjere propisane od nadležnih Kriznih štabova vezano za prevenciju širenja koronavirusa.
Svi pomenuti studenti će također biti opremljeni sa svim neophodnom zaštitnom opremom, kao i jasnim identifikacijama