Općina Stari Grad: Podijeljene stipendije za ovu godinu, uskoro ruksaci i školski pribor za prvačiće

Više od 300 učenika i studenata koje stipendira Općina Stari Grad dobilo je pune iznose stipendija za ovu godinu.

I pored otežanih okolnosti i umanjenja budžeta zbog pandemije koronavirusa, prošle sedmice uplaćen je i posljednji dio stipendija učenicima i studentima iz boračkih porodica. Naime, ove godine je 212 učenika i studenata, koji su djeca ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, ostvarilo prava na stipendiju. Ukupan iznos stipendija koje su im dodijeljene je oko 200.000 KM.

Pored toga, isplaćene su i sve stipendije za izrazito nadarene učenike i studente, a ove godine to pravo ostvarile su 92 osobe, kao i za pet stipendista koji su učenici deficitarnih zanimanja: mesar, hemijski čistač, elektroenergetičar, plinski vodoinstalater i krojač. Za ove stipendije je isplaćeno 85.000 KM.

I drugi vidovi podrške učenicima

Iako je korona zaustavila odvijanje redovne nastave u školama i onemogućila mnoge projekte da budu dovedeni do kraja, odlukom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, učenicima iz ove općine bila je i bit će pružana maksimalna podrška u njihovom radu. Tako je prošlog mjeseca dvadeset osnovaca koji su osvojili prva mjesta na školskim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike i geografije, dobilo poklone i novčane nagrade koje im je lično uručio načelnik Hadžibajrić. Za najuspješnije učenike osigurane su novčane nagrade u iznosu od 100 KM za osvojeno prvo mjesto, 70 KM za drugo, a 50 KM za osvojeno treće mjesto.

“Školska takmičenja važan su dio obrazovnog procesa jer tako podstičemo našu djecu da uče, rade, trude se i budu još bolji. Zbog pandemije koronavirusa ove godine je i podjela nagrada kasnila, ali drago mi je što su danas ovdje sa nama i čestitam im na zasluženim pobjedama i njihovom trudu,” kazao je tom prilikom načelnik Hadžibajrić.

Pored toga, u periodu obavezne izolacije za djecu, organizovan je izbor najboljih pjesmica i likovnih radova na temu #ostanikodkuće. Svi učenici, autori pobjedničkih likovnih radova i pjesmica dobili su novčane nagrade u iznosu od po 50 KM i knjige, a nagrade im je osigurala sekretarka organa državne službe mr Alma Destanović u želji da lično nagradi kreativnost i trud učenika, koji su za vrijeme pandemije korona virusa skoro dva mjeseca bili zatvoreni u svojim kućama.

Uskoro podjela ruksaka i školskog pribora prvačićima

Podrška osnovcima neće se zaustaviti na ovome. Nadležna Služba za obrazovanje, kulturu i sport, nalogom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, priprema školske ruksake i pribor za sve ovogodišnje prvačiće. U Starom Gradu dosad je upisano 225 prvačića, a drugi upisni rok još traje. Ove godine će izostati uobičajena priredba i podjela koju Služba priprema za prvačiće i to zbog higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi, ali će umjesto toga, prvačićima ruksaci biti podijeljeni u školama, saopćeno je iz Općine Stari Grad.