Otovrena izložba “Alija Izetbegović – Između Istoka i Zapada” u Galeriji Općine Novi Grad

JU Muzej “Alija Izetbegović” ovom izložbom simbolično obilježava 95. godišnjicu od rođenja prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine.

Otvaranje je upriličeno uz prisustvo užih članova porodice rahmetli predsjednika Predsjedništva RBiH, sina Bakira Izetbegovića, člana Kolegija Doma naroda PS Bosne i Hercegovine i predsjednika SDA, kćeri Lejle i Sabine i unuke Nađe Berberović – Dizdarević, te drugih zvanica iz javnog i kulturnog života.

Prisutnim gostima dobrodošlicu je poželio načelnik Semir Efendić istakavši da Općina Novi Grad ima dugogodišnju saradnju sa JU Muzej „Alija Izetbegović“.

Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad

„Naziv izložbe „Alija Izetbegović – Između Istoka i Zapada“ odmah me asocira na njegovu knjigu „Islam između Istoka i Zapada“. Ne znam da li je neka knjiga u mom životu ostavila toliki utisak na mene, to slaganje pojmova koje čovjek vidi u životu. Posebno njegovo razlaganje razlike između kulture i civilizacije koja se često miješa. Neke primjere koje je tamo navodio, zaista, neću nikada zaboraviti“, rekao je Efendić.

Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad

Izložba na 40 hronološki poredanih panela prikazuje politički i privatni život Alije Izetbegovića, njegov lik, djelo i ideje za koje se zalagao i borio tokom svog života.

„Smatram da je izložba jako značajna iz razloga što će posjetitelji po prvi put imati priliku da vide neke fotografije koje su pronađene u porodičnoj arhivi. Znamo da je Alija Izetbegović imao turbulentan život, živio je u jednom vremenskom periodu koji je bio izuzetno izazovan i specifičan. Posjetioci će imati priliku da kroz ovu izložbu upoznaju jednu sasvim drugu stranu našeg prvog predsjednika, kroz njegove porodične fotografije, ali i fotografije njegovog političkog i diplomatskog života“, istakla je direktorica JU Muzej „Alija Izetbegović“ Nađa Berberović – Dizdarević.

Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad

Dodala je da se danas i sutra u Muzeju „Alija Izetbegović“ održavaju dani otvorenih vrata, a ulaz za posjetioce je besplatan.

Na izloženim fotografijama, osim porodičnog i diplomatskog života rahmetli predsjednika, predstavljen je i njegov vjerski aktivizam i sve ono što opisuje njegov život. Prikazane su fotografije iz mladosti, zatim velika posjeta Kataru 1998. godine kada je u Dohi dobio Orden nezavisnosti države Katar, što je jedna od najznačajnijih nagrada. Zanimljivo je da se mogu vidjeti i fotografije koje prezentiraju i njegov lični život, poput njegove prve lične karte, indexa, članske kartice raznih društava i sl.