Otvaranje izložbe “Ivo i Luka Šeremet” 24. augusta

Izložba “Ivo i Luka Šeremet” bit će otvorena za javnost od ponedjeljka 24. augusta u galeriji Općine Novi Grad Sarajevo.

Izložbu organizira Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u saradnji sa Općinom Novi Grad, gdje će biti i postavljena.

Osnovni element likovnog jezika Ive Šeremeta je boja. Kroz boju se ispoljava njegov spontani slikarski rukopis. Energični, strastveni i dugi potezi kista primjetni su na njegovim pejzažima, dok motivima koji prikazuju mrtvu prirodu Šeremet pristupa preciznije i detaljnije. Opisani likovni izraz, sa uticajima francuskog slikarstva na području bivše Jugoslavije tridesetih i četrdesetih godina 20. vijeka, naziva se koloristički realizam, intimizam ili poetski realizam, prenosi Fokus.

Drugačiju slikarsku prirodu od starijeg brata Ive, Luka Šeremet ispoljava kroz akvarel. Ova slikarska tehnika zahtjeva mnogo vještine i strpljenja, te se tonovi boje grade od najsvjetlijih i prozirnih, ka tamnijim i zasićenijim. Sadržaji njegovih slika su prizori iz kafane, gradske ulice i kuće, što nam svjedoli o tome da je Luka Šeremet slikar koji teži prikazati moderni gradski život. Kadrovi slika često su odječeni i u malim formatima prikazuju specifične gradske predjele, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

Iz Umjetničke galerije BiH i Općine Novi Grad mole građane koji budu posjetili Galeriju Općine da se prilikom posjete pridržavaju svih mjera zaštite propisanih od nadležnih institucija, u cilju spriječavanja širenja koronavirusa.

Izložba “Ivo i Luka Šeremet” će biti otvorena do 4. septembra.