Otvaranje manifestacije “Odbrana BiH-Igman 2020”

Uz prisustvo predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića na u otvorenom amfiteataru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu danas će biti zvanično otvorena 20. manifestacija “Odbrana BiH-Igman 2020“.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Prije otvaranja planirano je polaganje cvijeća na mjestima stradanja građana Sarajeva: Alipašina džamija, Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Vječna vatra, Markale, Kovači.

Zbog aktuelne situacije oko pandemije COVID-19, manifestacija će biti održana u sjeni koronavirusa, odnosno uz poštivanje svih mjera nadležnih organa. Kako navode organizatori, u kontekstu samih sadržaja neće biti većih izmjena, a ono što je glavna razlika u odnosu na prethodne godine jeste da će centralnom dijelu manifestacije na Igmanu moći prisustvovati maksimalno 100 ljudi, što je u skladu s preporukama nadležnih organa.

Moto manifestacije inače je “Dođi i posvjedoči”, no zbog COVID-19 i opasnosti od širenja virusa, ove godine manifestacija je organizovana pod motom “Ostani kući i posvjedoči”, što je ujedno i poziv svim građanima koji inače dolaze i imali su namjeru i ove godine doći na Igman, da ostanu u svojim domovima i manifestaciju proprate kroz medije.

Za petak, 7. avgusta, planirano je odavanje počasti na šehitlucima i spomen obilježjima na planini Igman (Grkarica, Proskok, Veliko polje, Mrazište, Brezovača). Na Priskoku, na Bjelašnici, biće održan i čas historije Udruženja generala BiH.

Centralni dio manifestacije počinje u petak, u12:30 sati, na platou Ratne džamije Igman. Planiran je doček ratnih zastava, obraćanje predstavnika Organizacionog odbora, zatim klanjanje džuma-namaza, a program će biti završen dovom za domovinu.