Pakistanac pokušao napustiti BiH sa dokumentima koje potražuje Interpol

Pripadnici Jedinice granične policije Doljani jučer su uhapsili državljanina Pakistana M.M. (1983.) i državljanku Slovačke Republike D.A. (1999.), nakon što su pokušali prokrijumčariti osobu afroazijskog porijekla.

Kako je saopćeno, tom prilikom osoba iz Pakistana pokušala je preći državnu granicu sa putnom ispravom za izbjeglice koja je glasila na tuđe ime i za koju je dodatnim provjerama utvrđeno da je potražuje Interpol kao ukraden/izgubljen dokument.

U razgovoru sa službenicima JGP Doljani, krijumčarena osoba je izjavila da dolazi iz Pakistana.

Kontrolirani su u Mercedesu, austrijskih nacionalnih oznaka, na izlasku iz BiH na prijelazu Bijača. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “krijumčarenje osoba“, o događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH, piše Oslobođenje.

U okviru operativne akcije “Bastion“, pripadnici Jedinice granične policije Trebinje, 23. augusta 2020. godine, spriječili su krijumčarenje 3.450 kutija različitih vrsta cigareta bez akciznih markica u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Cigarete su otkrivene na ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom graničnom prijelazu Zupci na drugoj liniji graničnih provjera prilikom detaljne kontrole autobusa, bh. nacionalnih oznaka, koji saobraća na relaciji Budva, Banja Luka.

Uz pomoć specijalističke opreme cigarete su uočene u ventilacionim otvorima kao i u bunkerima za prtljag. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “krijumčarenje“, slobode su lišeni vozači autobusa Ž.K. (1976.) i M.Đ. (1968.), državljani BiH. O događaju je obaviješten i sudija za prethodni postupak Suda BiH, prema čijoj je naredbi izvršen pretres autobusa u kojem su se nalazile cigarete.

Cigarete, čija se tržišna vrijednost procjenjuje više od 17.000 KM, privremeno su oduzete, a protiv dvojice bh. državljana Tužilaštvu BiH bit će dostavljen izvještaj o krivičnom djelu.

Službenici JGP Zvornik danas su lišili slobode D.N. (1997.), državljanina Republike Srbije.

Graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Vlasenici zbog krivičnog djela „teške tjelesne povrede“. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Šepak i predat službenicima Sudske policije Bijeljina.

Dan ranije, 23. augusta 2020., prilikom ulaska u BiH na prijelazu Hum, lišen je slobode J.R. (1977.) jer ga potražuje Osnovni sud u Bijeljini zbog krivičnog djela „Izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića“. Službenici JGP Hum, državljanina BiH predali su službenicima Sudske policije Foča.

Službenici JGP Bijeljina su 22. augusta 2020. lišili slobode D.P. (1990.), državljanina BiH i Srbije. Provjerama je ustanovljeno da je za njim Policijska uprava Banja Luka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisala potragu zbog krivičnog djela „razbojništvo“. Predat je službenicima Policijske stanice Bijeljina MUP-a RS.