Pet misterioznih mjesta širom svijeta

Svijet je pun misterioznih mjesta na kojima su se kroz historiju dešavali neobjašnjeni fenomeni. Neka, poput Bermudskog trougla, su nam svima poznata. Međutim, neka su vrlo nepoznata i o njima se zna vrlo malo.

Benningtonov trougao

Benningtonov trougao se nalazi u jugozapadnom Vermontu i poprište je 5 misterioznih nestanaka između 1945. i 1950. godine, povezanih jedino po geografskoj lokaciji. Godine 1945. 75-godišnji Midie Rivers vodio je grupu lovaca u lov. U jednom trenutku se izdvojio ispred grupe i niko ga nije više video. Pronađena je samo jedna čahura od metka u potoku.

Godine 1946. 18-godišnja studentkinja Paula Velden otišla je na planinarenje. Nikada se nije vratila, a nikada nije pronađen niti jedan jedini trag.

Tačno tri godine kasnije, 1949. godine, veteran James Thetford se vraćao autobusom iz posjete rodbini. Posljednji put je viđen na pretposljednjoj stanici, nakon čega mu se gubi svaki trag. Njegov prtljag je ostao u autobusu, prenosi Dnevnik.hr.

8-godišnji Paul Japson nestao je 1950. godine, dok je njegova majka hranila svinje. Iako je na sebi imao lako uočljivu crvenu jaknu, uprkos mnogobrojnim potragama nikada nije pronađen.

Posljednji nestanak dogodio se isto 1950. godine. Frieda Langer je planinarila sa svojim rođakom na planini Glastonbury kada se okliznula u potoku. Odlučila je da se vrati i zamjeni mokru odjeću i od tada joj se gubi svaki trag. Ipak, ona je jedina čije je tijelo na kraju pronađeno – 6 mjeseci kasnije. Najbizarnije je što je tijelo pronađeno u području koje je temeljno pretraženo nakon njenog nestanka. Tijelo je bilo u takvom stanju da nije bilo moguće odrediti uzrok smrti.

Bridgetower trougao

Bridgetower trougao je područje od oko 200 kvadratnih kilometara na jugoistoku savezne američke države Massachusetts, u blizini Bostona.

Od 70-ih godina prošlog vijeka na ovom su području viđeni svi – mali zeleni, veliki dlakavi, leteći tanjiri, dvoglave životinje, prijavljeni su mnogobrojni nestanci ljudi, čak je prijavljeno i nekoliko viđenja ptice Tandrbird, koja uveliko podsjeća na velikog Pterodaktila, ali je izumrla pre hiljadu godina. 1976. godine jedan je čovjek prijavio da mu je divovski pas s crvenim očima zaklao dva konja koja su pasla na livadi.

Prijavljena su i mnoga sakaćenja životinja, uglavnom krava i druge stoke. Neki to pripisuju sotonističkim kultovima, no niko ne zna otkuda su te životinje došle. Prijavljeno i na stotine čudnih mutacija stoke – dvoglave krave, ovce sa šest nogu, guske bez glave koje su živjele i po nekoliko godina.

I, kao da to nije dosta, ovo je jedno od mjesta na kojima su česta viđenja NLO-a. Pojave potiču od 1760. godine kada je navodno “vatrena sfera” viđena kako lebdi nad Novom Engleskom.

Planine praznovjerja

Planine praznovjerja su planinski lanac koji se nalazi nedaleko od glavnog grada Arizone, Feniksa.

Prema legendi, negdje u 1800-ima, čovjek po imenu Jacob Waltc otkrio je ogroman rudnik zlata unutar planina, koji od tada nosi naziv Zlatni rudnik izgubljenog Holanđanina (iako je Waltc bio Nijemac). Navodno je čuvao tajnu o lokaciji rudnika sve do svoje smrti. Rudnik nikada nije pronađen uprkos mnogim ekspedicijama. Legenda kaže kako duhovi ljudi, koji su izgubili život u potrazi za zlatom, i dalje progone planine.

Prema legendi američkih Indijanaca, blago u planinama čuvaju bića koja se zovu Tuar-Tums (Mali ljudi). Oni žive ispod planina u špiljama i tunelima. Apači vjeruju da se u tim planinama nalazi ulaz u pakao.

Južnoatlanska anomalija

Jeste li se ikad zapitali da li postoji Bermudski trougao u svemiru? Ima, i zove se Južnoatlantska anomalija. To je područje u kojem se Van Alenovi pojasevi zračenja, energetski nabijene čestice koje okružuju Zemlju, nalaze najbliže površini Zemlje.

Južnoatlanska anomalija se nalazi nedaleko od obale Brazila i odgovorna je za brojne probleme sa satelitima i letjelicama – od rušenja računarskih programa do kompletne blokade funkcija. Hubbleov teleskop se tako isključuje prilikom prolaska kroz anomaliju, a Međunarodna svemirska stanica prilagođava raspored svemirskih šetnji dok prolaze kroz anomaliju (što se događa i do 5 puta dnevno).

Južnoatlanska anomalija ne uzrokuje samo tehničke probleme – neki astronauti su prijavili kako su vidjeli “zvijezde padalice” u vidnom polju dok su prolazili kroz anomaliju.

Uzrok svih tih problema do danas nije u potpunosti razjašnjen. Glavni “osumnjičeni” su visoki nivoi zračenja koje se akumuliraju u anomaliji, no naučnici nisu tačno sigurni kako ili zašto se efekti pojavljuju.

Jezero Anjikuni

Jezero Anjikuni u kanadskoj pokrajini Nunavut je 1930. godine progutalo čitavo selo. Lovac Jo Labele tražio je utočište za noć, a kako je poznavao stanovnike sela Inuit, krenuo je tamo i pronašao prilično jezivu scenu – stanovnici sela su jednostavno nestali. Sve stvari, uključujući hranu i puške, bile su nedirnute.

Labele je poslao telegram kanadskoj planinskoj policiji i istraga je započela. Na seoskom groblju je pronađen otvoren i ispražnjen jedan grob. 300 metara dalje od sela pronađena su tijela 7 vučnih pasa koji su umrli od gladi uprkos tome što su sve prodavnice sa hranom u selu bile otvorene. Prema nekim verzijama, u vrijeme nestanka mještana, iznad jezera su se mogla vidjeti neobična svjetla.

I dan danas ta se priča nalazi na internet stranicama kanadske planinske policije

Đavolje (vražije) more

Đavolje more (japanski Ma-no Umi) ili Zmajev trougao nalazi se u Tihom okeanu u blizini japanske obale i ostrva Bonin. Nalazi se tačno nasuprot Bermudskog trougla, pa se smatra njegovim tihookeanskim pandanom. Jer i ovdje su zabilježene aktivnosti koje se teško mogu objasniti, uključujući magnetske anomalije, neobjašnjiva svjetla i predmete i naravno, tajanstvene nestanke. Japanske vlasti to su područje ribarima označile kao – opasno.

Jedna od priča kaže da je 1952. godine japanska vlada poslala brod Kaio Maru br. 5 kako bi istražio misteriju Đavoljeg mora. Naravno, ni brod i ni 31 člana posade niko nikada više nije video. Druga priča govori o katastrofalnim pokušajima Kublaj Kana da napravi invaziju na Japan upravo preko Đavoljeg mora – u tom je pokušaju navodno izgubio više od 40.000 ljudi.