Plata narodnog poslanika sa 2.500 pada na 960 KM?

Generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša podnio je inicijativu u kojoj predlaže da plata poslanika u Narodnoj skupštini RS-a bude izjednačena sa prosječnom platom u tom entitetu.

Grmuša je rekao kako je vrijeme da se političari solidarišu sa građanima čiji budžeti trpe ogromne štete usljed krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Elitistička partija

“Politika ne smije biti profesija i sredstvo za bogaćenje, a narodni predstavnici moraju živjeti životom običnih građana kako bi zaista mogli da ih istinski predstavljaju. Ko želi da zaradi više, neka ide u realni sektor i pravi novac i plaća poreze. Nedopustivo je da politika bude osnovni izvor visokih prihoda. Nemoralno je i bezobrazno u vrijeme ekonomsko-socijalne krize da su finansijski jedino neoštećeni političari i oni koje bira i plaća narod”, naglasio je Grmuša, prenosi Oslobođenje.

Prosječna poslanička “norma” u Narodnoj skupštini RS-a je 2.500 KM. Ukoliko Grmušin prijedlog podrži većina poslanika, njihova “norma” će pasti na svega 958 maraka mjesečno, koliko iznosi prosječna plata u Srpskoj. Ipak, izvjesno je da Grmušin prijedlog neće dobiti podršku većine u parlamentu Srpske.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS-u Igor Žunić kaže da su dobili inicijativu PDP-a, ali da je ne namjerava podržati, jer je ona nastala pred lokalne izbore i njome se, kaže Žunić, skupljaju jeftini poeni. On navodi da u SNSD-u pripremaju drugačiju inicijativu koja će na mnogo bolji način napraviti uštede u budžetu, a koje se odnose na primanja narodnih poslanika.

“Uvijek me začudi kada ovakvi prijedlozi dođu iz elitističke partije kao što je PDP, iz koje većina poslanika koristi mogućnost da uzima naknadu, odnosno imaju dvije ili više plata iz državne kase. Oni imaju po dva primanja i ova priča koju sad pokušavaju da nametnu je otvoreno populistička, posebno ako znamo da su je pokrenuli na način da su preskočili administrativnu komisiju”, rekao je Žunić.

On dodaje da PDP od poslanika pravi milionere koji ne znaju kako žive građani, iako većina poslanika živi narodni život. Žunić smatra da su se poslanici njegove partije već solidarisali sa građanima i to samoinicijativno, dok to niko iz PDP-a nije uradio.

“Što se tiče odricanja u vrijeme korone, mi smo se već iz SNSD-a odrekli dijela plata, dok su upravo poslanici PDP-a jedini koji su to odbili da urade. Mi smo se i pojedinačno odricali dodatno primanja, da bismo pomogli nekim ljudima koje je pogodila ova kriza. Primanja poslanika treba ograničiti i smanjiti na drugi način, a to je oduzimanjem prava na plate po više osnova iz budžeta”, istakao je Žunić.

Poslanik SDS-a u NSRS-u Davor Šešić smatra da su svi ovi prijedlozi dobri, ali i da to ne smije ostati samo na priči. Šešić smatra da je došlo vrijeme da se poslanici solidarišu sa građanima, a kriza koju je izazvala pandemija koronavirusa je najbolje vrijeme da se to uradi.

“I ranije smo govorili da treba skresati primanja i da treba ograničiti broj primanja poslanicima. Podržavam to i taj prijedlog bi trebalo dobro definisati, posebno zbog ljudi koji imaju više primanja. A onda da se ograniče i smanje primanja poslanika na prosječnu platu u Republici Srpskoj. Takva odluka bi sigurno uticala na mnoge poslanike. Posao poslanika i bavljenje politikom je profesija, mada je to kod nas potcijenjeno, jer se svi bave politikom i svi žele samo da dođu do još jednog primanja”, otvoreno govori Šešić.

Najbolja odluka

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako vjeruje da će poslanici i Narodna skupština RS-a razmotriti i donijeti najbolju moguću odluku kada je riječ o opozicionoj inicijativi da se plate narodnih poslanika svedu na prosječne dok traje epidemija.

“To je stvar Narodne skupštine. O tome postoje procedure u kojima učestvuju sve partije, i opozicije i vlasti. Dakle, ima parlament koji će o tome odlučiti”, istakao je Dodik.