Počelo ročište o žalbi na presudu Ratku Mladiću: Mediji neće moći prisustvovati iznošenju žalbi

Počelo je ročište po žalbi u slučaju tužilac protiv Ratka Mladića pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične tribunale.

Tužilaštvo i Odbrana iznijet će žalbe na presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, prenosi Oslobođenje.

Ročište će biti održano i sutra u skladu s “odlukom o zakazivanju žalbenog ročišta i statusne konferencije” koju je objavilo žalbeno vijeće Mehanizma 17. jula, saopćeno je ranije iz Mehanizma.

Zbog pandemije koronavirusa iznošenje žalbi bit će održano bez prisustva novinara i javnosti a videoprenos iz Haga se emituje uz polusatno kašnjenje.

Danas, prvog dana iznošenja žalbi, planirano je izlaganje predsjedavajuće Apelacionog vijeća Prisce Matimba Nyambe. Potom će Mladićeva Odbrana imati tri sata da iznese sve svoje žalbene navode, nakon čega slijedi odgovor Tužilaštva.

Prvi žalbeni navod se odnosi na to da Odbrana smatra kako je prvostepeno vijeće pogriješilo osuđujući Mladića za neplanirane i neimovane incidente u kojima su izvršeni zločini. Kako je rekla Mladićeva pravna zastupnica, neplanirani i neimovani incidenti su zločini za koje je Mladić proglašen krivim, iako nisu jasno navedeni u optužnici.

Mladićeva odbrana stava je da su Mladićeva prava prekršena jer nije znao sa kojim se sve optužbama suočava  što je jedno od elementarnih prava svakog optuženika.

„Prvi put kada je Mladić postao svjestan ovih optuženja je kada je vidio presudu“, rekla je Mladićeva pravna zastupnica.

Važno je naglasiti da se ovdje ne radi o ključnim navodima optužnice i incidentima  već pojedinačnim ubistvima i zločinima koji su, najčešće, povezani sa nekim od incidenata koji se nalaze u optužnici.