Potpisan Ugovor za izradu investiciono-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju vrtića „Kolibri“

Načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo, i predstavnica firme „RADIS“ d.o.o. Istočno Sarajevo, u Dječijoj kući, potpisali su Ugovor za izradu investiciono-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju vrtića „Kolibri“.

Radi se o devastiranom vrtiću koji se nalazi na području Općine Novo Sarajevo u ulici Kolodvorska broj 11 i pripada JU „Djeca Sarajeva“.

Foto: Općina Novo Sarajevo
Foto: Općina Novo Sarajevo

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Anis Krivić, te Amela Buljubašić v.d. direktorica JU „Djeca Sarajeva“.

U svom obraćanju Općinski načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako je na području Općine Novo Sarajevo trenutno u funkciji šest vrtića JU „Djeca Sarajeva“ čije usluge koristi oko 740 djece uzrasta od 6 mjeseci do polaska u školu.

“Na području naše općine su tri devastirana vrtića, dva su pretrpjela veće ratne štete, dok je ovaj vrtić Kolibri u ponajboljem stanju i zato smo odlučili prvo taj objekat rekonstruisati, a ovo je prvi korak jer ćemo izradom projektne dokumentacije dobiti podatke o koliko zahtjevnom projektu se radi i koliko će koštati ova investicija”, istakao je načelnik Koldžo, te dodao da će se ponovnim otvaranjem ovog vrtića skoro pa u potpunosti smanjiti liste čekanja djece na području općine Novo Sarajevo, što je i primarni cilj Općine.

Foto: Općina Novo Sarajevo
Foto: Općina Novo Sarajevo

Ministar Anis Krivić istakao je da vrtići JU „Djeca Sarajeva“ u Kantonu Sarajevo imaju kapacitete da prime samo 50 posto djece, a da preostala djeca su prinuđena da idu u privatne vrtiće i na ovom problemu se mora zajednički raditi kako bi se povećali kapaciteti za prijem djece.

Na području općine Novo Sarajevo je više od 200 djece na listi čekanja za školsku 2020/2021. godinu, prošle godine ih je bilo 150, ali se broj povećava iz godine u godinu, naglasila je direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Amela Buljubašić, te zahvalila Općini Novo Sarajevo što je započela aktivnosti na adaptaciji još jednog vrtića, koji će zasigurno smanjiti liste čekanja barem na ovoj Općini.

Rekonstrukcijom navedenog vrtića i njegovim ponovnim vraćanjem u funkciju, osigurat će se prostorni kapaciteti za smještaj, odgoj i obrazovanje djece uzrasta od 3 do 6 godina.