Prije 36 godina rođen jedan od najboljih strijelaca reprezentacije BiH

Prije 36 godina rođen je Vedad Ibišević, jedan od najboljih strijelaca nogometne reprezentacije BiH svih vremena.

Vedad je svoje prve nogometne korake napravio u klubu Zmaj od Bosne iz Tuzle koji se tada takmičio u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Nakon odlaska u Švicarsku igrao je za omladinski pogon FC Badena, te za Saint Louis Billikens u SAD-u. U St. Louisu, Ibišević se dokazao kao jedan od igrača koji najviše obećavaju, i nakon jedne seniorske sezone 2002. Soccer America proglasio ga je kao jedan od 25 rookie igrača.

U srednjoj školi je igrao za Roosevelt High School. Vedad je također igrao za Busch Soccer Club ’85, gdje mu je trener bio Mike Turner. Vedad je odlučio da koledž karijeru gradi na Univerzitetu u Saint Louisu. U prvoj godini postigao je 18 golova i četiri asistencije na 22 utakmice za Billikense, vodeći svoj tim na turnir NCAA.Za svoja postignuća, Ibišević je bio rookie godine, te je izabran u All-American prvi tim. Tokom svojih koledž dana igrao je u Razvojnoj Ligi za St. Louis Strikerse i Chicago Fire Premier.

Tokom polusezone, Vedad je pozvan u Evropu da igra za bosanskohercegovačka mladu reprezentaciju U-21.

Za A selekciju debitirao je 24. marta 2007. na kvalifikacijskoj utakmici za Evropsko prvenstvo 2008. protiv reprezentacije Norveške. Svoj prvi gol u reprezentaciji postigao je protiv reprezentacije Grčke u Atini.

Neki od značajnijih postignutih golova za reprezentaciju je pogodak za pobjedu reprezentacije BiH od 3–0 protiv Litvanije 16. oktobra 2012. u Zenici i godinu dana kasnije, 15. oktobra 2013. u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, u utakmici protiv iste reprezentacije u Kaunasu “Vedator” je postigao jedini gol za pobjedu od 0–1, čime je reprezentacija Bosne i Hercegovine po prvi put u svojoj historiji došla do učešća na Svjetskom prvenstvu u nogometu.

Ibišević je dao i prvi historijski gol za reprezentaciju na svjetskom prvenstvu. Zadnju utakmicu u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine odigrao je 28. maja 2018. godine u prijateljskom susretu protiv nogometne reprezentacija Crne Gore.

Najbolje nastupe imao je u Bundesligi, gdje je nastupao za TSG Hoffenheim i VfB Stuttgart. Karijeru je završio u Herthi BSC.

Ibišević je od prvog nastupa u dresu BiH postao je miljenik narodnih masa. Takav status zadržao je i danas kada je samo vjerni navijač.