Privremena istražna komisija nastavlja punim tempom, Nezirović sljedeći svjedok

Deveta sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma, zadužene da utvrdi stanje u pravosuđu, bit će održana 3. septembra s početkom u 12 sati.

Privremena istražna komisija rijedak je primjer komisije koja ne razvlači svoje djelovanje. Po povratku s godišnjeg odmora komisija je nastavila u žestokom tempu.

Komisija je u srijedu saslušala odnedavno penzionisanog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Miroslava D. Markovića.

Marković je na tom saslušanju kazao da je stanje u bh. pravosuđu gore nego prije 40 godina.

Takva izjava samo je potvrdila opravdanost postojanja Privremene istražne komisije, koju već u četvrtak očekuje nova sjednica i novo saslušanje.

Trećeg dana septembra članovi Komisije saslušavat će Gorana Nezirovića, sudiju Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine. Saslušavanje Nezirovića bilo je zakazano za sedmu sjednicu Komisije, održanu 23. jula ove godine.

A odgađanje saslušanja postalo je glavno opravdanje pozvanih da ne došu na saslušanje. Na osmoj sjednici trebao je biti saslušan i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, koji je zbog obaveza odgodio dolazak na komisiju. Ni glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić nije se odazvala na prvobitni poziv na saslušanje.

Do sada su saslušani Hašim Sabotić, Dženana Salčin, Milana Blagojević, Branko Perić i Miroslava D. Markovića.

Iz Komisije poručuju da su sebi dali rok od godinu dana i obećavaju da će učiniti sve da ispune povjereni zadatak, iako je riječ o velikom zalogaju.