Profesorica Pilav: Pad zaraženih i usporavanje epidemije u Sarajevu

Na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, prof. dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba, saopštila je da je trenutno 1.101 osoba u Kantonu Sarajevo zaražena koronavirusom, što je mnogo manji broj u odnosu na ukupan broj izliječenih od bolesti COVID 19 do sada u Kantonu koji iznosi 2.093.

“Na osnovu analize 382 uzorka, u protekla 24 sata evidentirane su 43 novozaražene osobe što je značajno manji broj zaraženih u odnosu na prethodne dane. Od ovog broja, 35 osoba (ili 81,3 posto novozaraženih) pripadaju porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije. Ostalih 20 posto osoba zaraženo je kroz lokalnu transmisiju. Tokom jučerašnjeg dana evidentiran je oporavak 121 osobe, što je veoma dobar podatak. Jedna osoba je preminula, nažalost”, navela je prof. Pilav.

Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nalazi se 69 osoba. Nema pacijenata koji koriste potporu respiratora pri disanju. Devet osoba je jučer otpušteno s bolničkog liječenja. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.736 osoba u Kantonu Sarajevo.

Istakla je da se kontinuirano prati epidemiološka situacija, inkubacioni periodi, te da je u posljednjem periodu došlo do pada novozaraženih a to govori u prilog tome da su sugrađani počeli adekvatno poštovati mjere iako za to još ima puno prostora.

“Najveći broj oboljelih, prema redovnom praćenju epidemioloških kontakata, dolazi iz porodičnih klastera te nerijetko veći broj oboljelih se pojavi istovremeno. U većini slučajeva prvooboljeli u porodici zarazi se na poslu, što govori o tome da postoji problem poštivanja mjera u poslovnim prostorima”, naglasila je profesorica Pilav.

Po njenim riječima, epidemiolozi još uvijek nisu evidentirali prve izvore zaraze među uposlenicima u trgovinama, tržnim centrima, taksi vozilima. Uglavnom su to uposlenici u uredskim prostorima, kancelarijama.

“Ova kategorija uposlenika je najugroženija jer nerijetko u svojim radnim prostorima ne provodi adekvatno propisane higijensko-epidemiološke mjere. U razgovorima sa zaraženim u velikom broju slučajeva dobijemo izjave da se tokom pauze ne pridržavaju mjera distance niti nose maske. Te su mjere propisane i moraju se poštovati”, naglasila je profesorica Pilav.

Podsjetila je da je naredbama kriznih štabova naloženo svim pravnim i fizičkim licima koja zapošljavaju 20 i više osoba da donesu Krizni plan pripravnosti za postupanje zbog epidemije koronavirusa, kojim će uskladiti organizaciju rada u skladu sa datim preporukama. Nepoštivanje ove naredbe, naglasila je profesorica Pilav, podliježe prekršajnoj odgovornosti u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zarazne bolesti.