Projekat „Odgovor na COVID-19 i izazove za migrante i izbjeglice na Zapadnom Balkanu“

Europska unija (EU), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Visoki komesarijat za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) pokrenuli su projekat „Odgovor na COVID-19 i izazove za migrante i izbjeglice na Zapadnom Balkanu“.

Projekat je vrijedan 8 miliona eura i finansira se iz instrumenta EU koji doprinosi stabilnosti i miru.

Pandemija koronavirusa stvorila je izuzetne i jedinstvene izazove za EU, kako u Evropi, tako i širom svijeta. EU je pokazala svoje vodstvo i odgovornost kroz kolektivni, koordinirani i koherentni globalni odgovor na pandemiju, okupljajući institucije EU i države članice kao „Tim Evrope“. U osnovi pristupa Tima Evrope je snažna poruka evropske solidarnosti sa partnerskim zemljama, kao što je to slučaj sa ovim projektom.

Projekat će pomoći da se osiguraju prava migranata, tražioca azila i izbjeglica i da sistemi upravljanja azilom i migracijom i nastave da funkcionišu. Doprinjet će ublažavanju rizika od prenosa COVID-19 na Zapadnom Balkanu.

Projekat obuhvata Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Kosovo, i bavi se nedostatkom zaštitne opreme za službenike granične policije i osoblja koje radi u prihvatnim centrima ili pruža usluge migrantima, tražiocima azila i izbjeglicama.

Pored toga, projekat će pomoći u pripremi i osposobljavanju odgovornog osoblja da odgovori na izazove COVID-19 i prilagođavanju prihvatnih centara, poboljšanju sanitarne infrastrukturu i pružanju osnovnih usluga i higijenskih sredstava. Projekat će takođe promovisati ključne činjenične i informacije o rizicima i mjerama prevencije COVID-19 na jezicima koje razumiju različite zajednice, migranti, tražioci azila i izbjeglice.