Protesti u Bjelorusiji protiv predsjednika Lukashenka, građani traže prebrojavanje glasova

Nekoliko desetina hiljada građana Bjelorusije izašlo je na ulice Minska kako bi protestvovali protiv aktuelnog predsjednika Alexandera Lukashenka.

Prema izvještajima opozicionih medija građani traže ponovno prebrojavanje glasova i nove predsjedničke izbore na kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat.

Mašući crveno-bijelim zastavama u boji protesta masa se okupila na Trgu nezavisnosti i u okolnim ulicama, uzvikujući u glas slogane “sloboda” i druge.

Na Twitteru se među popularnim hashtagovima pored “Belarus” i “Belarus2020” nalazi i “StandWithBelarus” u znak podrške građanima Bjelorusije okupljenim na ulicama.

Lukašenko je na čelu Bjelorusije već 26 godina, a kako bi okončao demonstracije naredio je angažovanje vojske i primjenu najstrožijih mjera, te zatvaranje fabrika čiji su radnici sudionici demonstracija.

Udruženje novinara Bjelorusije saopštilo je da je blokirano više od 20 portala, uključujuči i Radio Slobodu i Belsat.

Lukashenko je helikopterom došao u palatu Nezavisnosti u zaštitnom prsluku i sa oružjem u ruci. Sigurnosne snage napravile su kordon na cesti koja vodi prema palati. Vojni kamioni upućeni su prema centru Minska.