Sarajevo Film Festival: Dodjeljene nagrade Srce Sarajeva

Na ceremoniji snimljenoj u Narodnom pozorištu dodijeljene su nagrade Srce Sarajeva najboljim rediteljima i rediteljicama, glumcima i glumicama te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima koji su prikazani na 26. izdanju Sarajevo Film Festivala.

Amra Bakšić-Čamo je vodila ceremoniju i ove godine.

Za nagradu Srce Sarajeva takmičilo se 49 filmova, a na ovogodišnjem festivalu je prikazano 187 filmova.

Film redatelja Visara Morine “Exile” je osvojio Srce Sarajeva za Najbolji film, a nagradu najboljeg redatelja je dobio Ru Hasanov za film “The Island Within”.

Narija Škaričić je osvojila nagradu za najbolju glumicu u filmu “Mare”, a najbolji glumac ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala je Vangelis Mourikis za film “Digger”.

Najbolji kratki film ove godine je “Antiotpad” reditelja Tina Žanića. Film “The Great Istanbul Depression” od Zeynep Dilan Suren je osvojilo Srce Sarajeva za najbolji studentski film.

Počasno Srce Sarajeva dobili su reditelj Michel Franco i glumac Mads Mikkelsen, a nagradu Audentia dobio je film “Garage People” Natalije Yefimkine.

Za najbolji dokumentarni film je izabran “Merry Christmas” od Mladena Kovačevića, a posebnu nagradu žirija je dobio film Andreia Dascalescua, “Holy Father”.

Nagrada Human Rights otišla je u ruke reditelja Radeta Ciornicica za film “Acasa, My Home”.