Sastanak Darka Ćuluma sa direktorom OSA-e BiH i direktorom Granične policije BiH

Darko Ćulum, novi direktor Državne agencije za istrage i zaštitu je imao sastanak sa generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne/bezbjednosne agencije BiH, Osmanom Mehmedagićem i sa direktorom Granične policije BiH.

Tokom sastanka se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji koja je ocijenjena kao uspješna. Obostrano je iskazana opredijeljenost za intenziviranjem operativne saradnje po pitanju borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala, korupcije, ilegalnih migracija i krijumčarenja lica, ratnih zločina i drugih djela iz nadležnosti dviju agencija, a sve s ciljem očuvanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

Ćulum je bio i na sastanku sa direktorom Granične policije BiH, Zoranom Galićem.

Foto: Granična policija BiH
Foto: Granična policija BiH

Na sastanku su razgovarali o stanju na državnoj granici i situaciji s nezakonitima migracijama, te o zajedničkim aktivnostima Granične policije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu, među kojima su i operativne akcije koje se realiziraju s ciljem sprječavanja krijumčarenja ljudi.

Direktor GPBiH, Zoran Galić, iskazao je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Državnom agencijom za istrage i zaštitu te istaknuo važnost nastavka suradnje ovih dviju policijskih agencija.

“Granična policija BiH godinama se sustavno bori s nezakonitim migracijama. Od početka 2020. godine, spriječeno je preko 7 000 osoba od pokušaja ilegalnog prelaska državne granice i takvih pokušaja svakim danom sve je više. Podrška Državne agencije za istrage i zaštitu, kao i drugih policijskih agencija, je neophodna da bi se kvalitetnije zaštitila državna granica”, istaknuo je Galić.

Galić i Ćulum složili su se kako je unaprjeđenje suradnje primarni cilj policijskih agencija u BiH, kako bi se što učinkovitije djelovalo protiv svih oblika kriminala.