Skupština KS: Povećati broj medicinskog osoblja, olakšati put Covid pacijenta

Na današnjem nastavku 28. radne sjednice Skupština KS nije usvojila Informaciju Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba i Civilne zaštite o poduzetim mjerama i sa prijedlogom mjera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa.

Zaključkom Vildane Bešlija obavezuje se Vlada KS i Ministarstvo zdravstva da formira koordinaciono tijelo u kojem bi bili stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja koji bi ponudili preporuke i neophodne mjere za KS. Za zaključak je glasao 21 zastupnik.

Sa 23 glasa zastupnika podržani su i zaključci klubova zastupnika Naše stranke, Naroda i pravde, Socijaldemokratske partije, te Kluba NLB-Samostalni, a koji se odnose na obaveze Vlade KS i Ministarstva zdravstva i poduzimanju svih potrebnih aktivnosti u suzbijanju koronavirusa i upravljanjem pandemijom.

Ovi klubovi predložili su 15 zaključaka, a jedan od njih je da Vlada KS i Ministarstvo zdravstva preduzmu sve uslove za unaprijeđenje primarne zdravstvene zaštite.
Jedan od zaključaka je i angažovanje svih medicinskih i laboratorijskih kapaciteta za prikupljanje i analiziranje uzoraka u roku od 8 sati da se jave rezultati, efikasnije praćenje mjera izolacija, transport pacijenata na kontrolu ako se nalaze u kućnoj izolaciji.

Također, obavezuje se Vlada i Ministarstvo zdravstva da definišu jasan protokol Covid pacijenta, te propisivanje terapije bez da Covid pacijent sam ide na preglede. Hitno naložiti otvaranje zdravstvenih ustanova za sve ostale pacijente i prava na ostvarivanje zdravstvene usluge u cilju liječenja postojećih i novoustanovljenih bolesti, uključujući i hospitalizaciju. Nalaže se KCUS-u da stavi na raspolaganje Infektivnu kliniku i da u istu svrhu (izolatorij) stavi druge bolničke kapacitete.

Od Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba se traži da naprave stepenovani krizni plan na mogući porast slučajeva koronavirusa.

“Da se angažuje dodatno medicinsko osoblje, sa biroa, iz penzije. Da Vlada i nadležne ustanove dostave podatke o broju PCR raspoloživih testova u KS. Hitno imenovati ministra zdravstva da korodinira svim aktivnostima. Obavezuje se Vlada KS da će na vrijeme poduzeti sve aktivnosti na rezervaciji vakcine za Covid 19. Ministarstvo zdravstva da hardverski i i softverski osigura neometano funkcionisanje Medit softvera 24 sata dnevno. Vlada KS da napravi jasan i jednostavan sistem obaveza ponašanja građana u KS. Da napravi jasan i intenzivan model informiranja građana u vezi Covid 19 posebno na populaciju učenika i studenata“, dio je od 15 zaključaka.

Također Vlada KS i Ministarstvo zdravstva da izvrše rekonstrukciju trenutnog saziva Kriznog štab Ministarstva zdravstva KS, kao i kadrovski kapacitira saziv Kriznog štaba Vlade KS, kada i ako on bude formiran, te da u ta tijela imenuje eminentne stručnjake iz svih odgovarajućih oblasti, neophodne za brze i pravovremene aktivnosti shodno epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo.