Trump najavio zabranu kineske društvene platforme TikTok zbog sigurnosnog rizika

Američki predsjednik Donald Trump ubrzo će povući potez u pogledu kineskih softverskih kompanija za koje se vjeruje da isporučuju podatke direktno vladi u Beijingu što predstavlja rizik po američku nacionalnu sigurnost, izjavio je u nedjelju američki državni sekretar Mike Pompeo.

“Predsjednik Trump je rekao ‘dosta’ i da to moramo rješavati, te će u narednim danima poduzeti akciju u pogledu širokog dijapazona rizika po nacionalnu sigurnost koje predstavlja softver povezan sa kineskom Komunističkom partijom”, kazao je Pompeo u emisiji TV kanala Fox News.

Ova vijest je uslijedila nakon što je Trump kazao novinarima u petak da će još u subotu zabraniti društvenu mrežu TikTok.

Američki dužnosnici su u toku proteklih nekoliko mjeseci u više navrata upozoravali na to da TikTok i kineska grupacija kojoj trenutno pripada – ByteDance, predstavljaju nacionalni rizik zbog preuzimanja ličnih podataka.

ByteDance je u odgovoru američkoj strani predložio da preusmjeri poslovanje TikToka u SAD prema Microsoftu, što bi moglo biti prihvaćeno, piše Reuters.

Sekretar američkog trezora Steven Mnuchin izjavio je u nedjelju da Komitet za strane investicije u SAD-u, koji između ostalog provjerava sigurnosne implikacije stranog poslovanja – također razmatra ovu mogućnost.