Tužiteljica Laurel Baig: Ratko Mladić nije heroj već ratni zločinac

Nastavak odgovora Tužilaštva na žalbu Odbrane na presudu Ratku Mladiću je odgođeno za sutra, 26. augusta, obzirom da se osuđeni požalio na današnji tok iznošenja žalbi, tražeći da se sutra smanje pauze, jer on “ne može izdržati”.

“Ratko Mladić nije heroj, on je ratni zločinac. Upotrijebio je svoju vojnu moć da bi namjerno ciljao civilno stanovništvo i da bi razorio živote i civilne zajednice. Izrečena mu je presuda kako treba nakon fer suđenja”, rekla je pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove tužiteljica Laurel Baig.

U namjeri da ospori tri ključna žalbena osnova odbrane, među kojima i pitanje terorisanja građana Sarajeva, dodala je da je utvrđeno da je Mladić iskoristio svoju vojnu moć da bi namjerno ciljao civilno stanovništvo i time razorio živote porodica i čitavih zajednica.

Mladićev doprinos UZP-u Tužilaštvo smatra značajnom ocjenom Prvostepenog vijeća, podsjećajući na iskaze o zatvaranju u logore “Batković”, “Omarska”, “Keraterm”, Kazneno-popravni dom u Foči i druge.

Tužilaštvo je podsjetilo da su civili hapšeni, držani u nehumanim uslovima gdje nije bilo dovoljno hrane, vode, higijene, da su mnogi silovani i seksualno zlostavljani, žene, muškarci i djevojčice od 12 godina, da su mnogi korišteni u živom štitu, mnogi su umrli od gladi, a tijela su bacana u grobnice kako bi se ubistvo prikrilo.

Optužnica protiv Mladića prvobitno je podignuta 24. jula 1995.

Nakon što je bio u bijegu skoro 16 godina, on je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. i prebačen na MKSJ 31. maja 2011.

Suđenje je započelo 2012. i trajalo je ukupno 530 dana. Žalbe na Prvostepenu presudu uložili su i odbrana i tužilaštvo. Mladić je od Žalbenog vijeća zatražio da produži rokove za postupak podnošenja podnesaka.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija osnovalo je 22. decembra 2010. Mehanizam radi sprovođenja više osnovnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i MKSJ-a, uključujući okončanje ograničenog broja predmeta koji su naslijeđeni iz rada ova dva međunarodna suda.