Tvrdi da će instalacija biti vraćena: Ajnadžić razgovarao s ambasadoricom Njemačke o izmiještanju “Zvjezdanog puta”

Načelnik Općine Centar Nežad Ajnadžić razgovarao je danas s ambasadoricom Savezne Republike Njemačke Margret Uebber, između ostalog, o privremenom izmiještanju instalacija “Zvjezdani put”.

Kako je kazao “Općina Centar sa posebnom pažnjom pristupa privremenom repozicioniranju”.

Planiramo formirati tim u čijem sastavu će biti predstavnik Zemaljskog muzeja BiH, predstavnik Zavoda za zaštitu nacionalnih spomenika, a bili bismo sretni kada bi i Ambasada Savezne Republike Njemačke imenovala svog predstavnika.

Autoru instalacije Helmutu Lutzu uputili smo također poziv da se uključi u proces demontaže i privremenog izmještanja instalacije na drugu pogodnu lokaciju do privođenja zemljišta krajnjoj namjeni u skladu sa važećim Regulacionim planom Gradski centar „Marijin dvor“, na lokalitetu parka prof.dr. Nijaz Duraković, odnosno Hastahane“, kazao je Ajnadžić.

Dalje govori kako se lično zalaže da instalacija bude vraćena na isto mjesto.

Općinska administracija i ja lično se zalažemo da umjetnička instalacija, nakon privođenja zemljišta krajnjoj namjeni, bude vraćena na isti lokalitet gdje će po instrukcijama autora ili ovlaštenih predstavnika biti pažljivo instalirana i obnovljena“, dodao je.

Podsjećamo, na prvi mah nije bilo zalaganja za instalaciju, sve dok građani Sarajeva mahom nisu počeli protestovati protiv toga. Načelnik i saradnici tek su se oglasili nakon što se i sam autor oglasio i posramio nas.

Ambasadorica Ueber istakla je da je instalacija simbol prijateljstva između naših zemalja.

Simbol je saradnje konkretno između gradova Sarajeva i Friedrichshafena. Saradnja između naše dvije zemlje je intenzivna i to na raznim poljima. Međutim, ono do čega je nama stalo jeste da razvijemo saradnju ne samo na državnoj razini, već i na lokalnom nivou.

Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar na angažmanu da se iznađe najbolje rješenje za privremeno izmještanje instalacije, a onda i njeno trajno pozicioniranje, a sigurna sam da ćemo zajedno iznaći najbolje rješenje. U ime Ambasade Njemačke, imenovat ću osobu koja će biti u timu koji će formirati Općina. Ambasada Njemačke, i ja lično, stojimo vam na raspolaganju i budite slobodni obratiti nam se za saradnju“, poručila je Uebber.

Ostaje da vidimo da li će instalacija zaista biti vraćena na isto mjesto, ili će se dogoditi slično kao sa fasadama zgrada pod zaštitom UNESCO-a.