U FBiH 128 novozaraženih, preminule tri osobe

U protekla 24 sata u Federacji BiH testirano je 919 uzoraka, od kojih je 128 pozitivno na prisustvo koronavirusa.

“Od početka epidemije do danas obavljeno je 91.631 testiranje i od tog broja registrovano je 7.828 pozitivnih slučajeva”, kazao je ministar zdravstva FBiH Davor Pehar.

Dodao je da se do sada oporavilo 4.072 pacijenta, a trenutno je aktivno 3.571 slučaj.

“Nažalost, od koronavirusa zaključno sa današnjim danom je preminulo ukupno 185 osoba od koronavirusa, od čega je 117 muškaraca i 68 žena. U posljednja 24 sata prijavljena su još tri smrtna slučaja, a radi se o ženskim osobama iz Sarajeva, Likavca i Živinica”, rekao je Pehar.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH rekao je tokom današnjeg obraćanja na press konferenciji da su dosadašnje uvedene mjere produžene za narednih 14 dana, iako su moguće promjene istih, te da se posljedice krize vide ne samo u BiH, već i u svijetu.

“Posljedice krize kako na zdravstvo tako i ekonomiju su vidljive svugdje u svijetu. Naši stalni apeli da zajednički radimo kako bismo odgovorili na najveći izazov u našim životima. Jako je bitno da svi budemo solidarni i da implementiramo mjere koje su donijete. Imali smo lockdown, a razlog je bio da izbjegnemo veliku smrtnost. Mi smo bili zemlja među tri s najboljim odgovorom na koronavirus u Evropi”, rekao je Čerkez.

Pojasnio je da sumnja da je moguća opcija karantena.

“Niti druge zemlje o tome razmišljaju. Mjere koje imamo već su restriktivne. Unutra ne smije biti više od 50 osoba, a vani 100. Javni skupovi se moraju prijavljivati. Plus maske, distanca, pojačana higijena. Svjedoci smo da se održavaju svadbe sa 400 ljudi, vjerskih obreda, kod takvih sitaucija očekujemo od kantonalnih vlada da djeluju”, kazao je Čerkez  te je pozvao inspekciju i MUP-ove da kažnjavaju one koji krše mjere.