U RS nastava počinje 1. septembra u izmijenjenom načinu odvijanja

Vlada Republike Srpske usvojila je danas na posebnoj sjednici Informaciju o početku školske godine i planu organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

Vlada je donijela odluku da nastava u Republici Srpskoj počinje 1. septembra i odvijat će se po izmijenjenom načinu uz poštovanje preporučenih epidemioloških mjera.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao da je Institut pripremio set mjera za početak školske godine u RS.

Učenici su obavezni da nose zaštitnu masku i da se obezbijedi poštovanje fizičke distance.

“Preporučili smo da djeca nose pamučnu masku prilikom dolaska u školu i u učionicu, ali ne i na času”, rekao je Zeljković.

Institut je preporučio da se časovi fizičkog vaspitanja odvijaju na otvorenom, a nikako u zatvorenom prostoru. Ova preporuka važi i za druge aktivnosti za koje je moguće obezbijediti uslove za održavanje na otvorenom.

Institut je preporučio roditeljima da se minimalno zadržavaju kada dovode djecu i održavaju distancu od dva metra.

“Roditelji su dužni da djeci mjere temperaturu i prate simptome, te obavijeste porodičnog doktora u slučaju pojave simptoma”, naveo je Zeljković.

Ministrica prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić rekla je da će se nastava odvijati svakodnevno, časovi će trajati 30 minuta, a u većim školama i po 20 minuta. Časove će pohađati grupe od maksimalno 15 učenika.

Ona je pojasnila da časovi počinju u 07.30 časova i traju otprilike do 10.00 časova, kada će tokom 15-minutne pauze biti obavljena dezinfekcija objekta.

Trivićeva je dodala da su djeca obavezna da u školu nose užinu.