Foto: Ilustracija

U Sarajevu planiraju nabaviti oko 18.800 vakcina protiv gripe

Zbog pandemije izazvane koronavirusom mnogi sa zebnjom očekuju dolazak jeseni i zime, jer oni nose i povećan broj respiratornih infekcija zbog prehlada i sezonske gripe.

Epidemiolozi su na to upozoravali od početka mjeseca juna, a kako bismo kraj godine dočekali spremniji, preporučuje se vakcinisanje protiv sezonske gripe.

Nabavka besplatnih vakcina na području Federacije BiH je centralizirana, i obavlja se preko kantonalnih fondova zdravstvenog osiguranja, odnosno kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, zavisno ko u kojem kantonu provodi tender.

Za nabavku vakcina u Kantonu Sarajevo nadležan je Zavod zdravstvenog osiguranja, koji su 3. augusta pokrenuli cijeli postupak.

“U skladu sa procijenjenom vrijednosti nabavke od 300.000 KM bez PDV-a, sve će se provesti putem Otvorenog postupka. Planirana je minimalna nabavka od 18.800 komada vakcina za period od dvije godine, tj. za sezonu 2020/2021. i 2021/2022. Otvaranje ponude zakazano je za 11. Septembar.” kazali su u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, za Faktor.

Preporuka WHO-a je da se sa vakcinacijom krene u drugoj polovini oktobra.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH već je raspisao tender za nabavku 8.500 doza vakcina, koje će, kaže dr. Sanjin Musa, Šefa službe za epidemiologiju, prije svega biti namijenjene, zdravstvenim radnicima.

“Ovom brojkom za otprilike 30 posto povećali smo broj doza, ako uzmemo da je godišnja nabavka po kantonima oko 30.000 doza vakcine. Naravno, tu su još i vakcine (7.000 do 8.000) koje su u komercijalnoj prodaji i koje građani mogu kupiti.” navodi Musa.

U Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kažu da su zbog trenutne situacije sa pandemijom i opterećenja zdravstvenog sistema koji se očekuje u sezoni gripe, sugerisali da se ove godine nabave veće količine vakcina.

Pored nabavke od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, i Komisija za unapređenje vakcinacije u KS, koja djeluje pri Ministarstvu zdravstva KS, također je uputila dopis Ministru zdravstva s preporukom nabavke još dodatnih količina vakcine protiv gripe za građane KS starije od 65 godina i hronične bolesnike.

“Preporuka WHO-a je da se sa vakcinacijom krene u drugoj polovini oktobra, jer je potrebno od dvije do tri sedmice za razvoj imuniteta, čime bi svi oni koji se vakcinišu, u novembru kada bi zvanično trebala početi sezona gripe, imali zaštitni imunitet.” naglasila je dr. Anisa Bajramović, specijalista epidemiolog u ovom Zavodu.

Dodala je da vakcina protiv gripe nije obavezna, ali je preporučena starijima od 65 godina te osobama sa komorbiditetima respiratornog, kardiovaskularnog sistema, te imunokompromitovanim osobama i trudnicama.

“Vakcinu bi trebali primiti i zdravstveni radnici u zdravstvenim ustanovama i gerontološkim centrima te uposlenici u obrazovnom sistemu.” kazala je Bajramović.

Podaci koji dolaze iz Kine govore da je moguća koinfekcija virusom gripe i COVID-19

“Ono što znamo, jer se između ostalog bavimo i nadzorom nad gripom, jeste da su iz godine u godinu kapaciteti intenzivnih njega od početka desetog mjeseca tekuće, do petog naredne godine, popunjeni pacijentima koji su hospotalizirani zbog komplikacija izazvanih virusom gripe. U ovoj sezoni to će biti poseban izazov zbog prisustva i COVID-19, jer podaci koji nam dolaze iz Kine govore da je moguća koinfekcija, odnosno istovremena infekcija i jednim i drugim virusom.” naglašava Musa.

Sastav vakcine protiv gripe određuje se na godišnjem nivou, zavisno od toga koji tipovi virusa cirkuliraju tokom te sezone.

“Mi koristimo tzv. četverovalentnu vakcinu protiv influence A i B i to za dva podtipa i za A i za B. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obično u februaru proizvođačima daje sastav vakcine protiv gripe koja važi za tu godinu, a njima je otprilike potrebno od četiri do šest mjeseci da je proizvedu. Ako uzmemo u obzir i proces isporuke, vakcina bi trebala biti u našoj zemlji već u oktobru, a onda bi distribucija, odnosno vakcinacija trebala uslijediti u drugoj polovini oktobra ili početkom novembra.” objasnio je Musa, za Faktor.