Uručena donacija medicinsko-higijenske opreme Domu zdravlja Vrazova

Načelnica općinskog Štaba CZ Stari Grad i predstavnici Službe za civilnu zaštitu Općine Stari Grad danas su, prema nalogu komandanta Štaba i načelnika Općine Stari Grad mr Ibrahima Hadžibajrića, uručili paket medicinsko-higijenske opreme Domu zdravlja Vrazova.

Ovaj Dom zdravlja je od kraja prošlog mjeseca postao i COVID ambulanta u kojoj se usluge pružaju i građanima Starog Grada.

“S obzirom na veliku potrebu i stalno trošenje maski, nazuvica i zaštitnih kapa, komandant općinskog Štaba CZ-a, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić dao je hitni nalog da se ovoj zdravstvenoj ustanovi uruči potrebna oprema za rad. Riječ je 2.000 komada maski, 1.000 komada nazuvica i 1.000 komada kapa“, pojasnila je Lejla Dizdarević, načelnica Štaba CZ-a i po ovlaštenju pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu.

Opremu su primili generalni direktor Javne ustanove „Domovi zdravlja Kantona Sarajevo“ dr. Muhamed Ahmić i zamjenica direktorice Organizacione jedinice Centar prim.dr. Lejla Bezdrob-Mulahusić, koji su izrazili zahvalnost načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad.

“Svaka pomoć ovakve vrste u doba vrlo komplikovane i složene epidemiološke situacije u našem gradu i zemlji uzrokovana pojavom i širenjem koronavirusa je izuzetno vrijedna. Apelujemo na građane da se pridržavaju svih zaštitnih mjera, jer je zaista riječ o potpuno nepoznatoj bolesti sa kojom se medicina nikad prije nije susrela“, rekao je dr. Ahmić.

Podsjećamo, od 29. jula pacijentima iz općine Stari Grad, sumnjivim na koronavirus, usluge iz domena porodične medicine, uz zdravstvene usluge pedijatrijskih timova, pneumoftiziologa (ATD dispanzer za plućne bolesti), te laboratorijske i RTG pretrage, pružaju se u novootvorenoj COVID ambulanti u Domu zdravlja Vrazova.

“Pacijenti koji imaju simptome koronavirusa prvo se javljaju svom porodičnom ljekaru koji će im, prema proceduri i ako ima potrebe, dati uputnicu za Covid ambulantu Vrazova na dalji tretman“, potvrdili su ranije iz DZ Stari Grad.