Uručeni ključevi stanova za 90 porodica iz kolektivnog centra u Tuzli

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, zajedno s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošem Lukićem i gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, prisustvovao je danas uručenju ključeva novoizgrađenih stanova u naselju Miladije za 90 porodica iz kolektivnog centra u Tuzli.

Stanovi su izgrađeni u okviru projekta CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“ čiji je implementator Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Ukupna vrijednost podprojekta Miladije iznosila je 5,9 miliona KM, od čega su skoro četiri miliona KM kreditna sredstava CEB-a, dok je ostatak osiguran iz budžeta Grada Tuzla.

Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH

Useljavanjem u nove stambene jedinice u dva stambeno-poslovna objekta u Tuzli, osigurana su stambena rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za devedeset porodica, odnosno 247 korisnika koji su do danas živjeli u kolektivnom centru Mihatovići u Tuzli.

Na području Federacije BiH, u toku je izvođenje radova na izgradnji stambenih objekta za devet podprojekata sa ukupno 282 stambene jedinice u Tuzli, Zenici, Općini Srebrenik (dva podprojekta), Sapni, Tešanju, Donjem Vakufu, Jablanici i Konjicu.

Do kraja godine planiran je početak izgradnje novih i sanacija postojećih objekata za još osam podprojekata na području Grada Goražde, te općina Velika Kladuša, Čelić, Pale Prača, Gradačac i Banovići.

Inače, putem projekta CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra i izgradnju 2.600 stambenih jedinica u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreno više od 76 posto kolektivnih centara na području Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.