Uspostavljen privremeni izolatorij na Bjelavama

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč i ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko obišli su danas drugi paviljon u sklopu Studentskog doma Bjelave koji će biti pretvoren u privremeni izolatorij za pacijente oboljele od koronavirusa na području Kantona.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

Budući privremeni izolatorij ima kapacitet 100 kreveta, i očekuje se da bude u funkciji sve dok se u krugu Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” ne rekonstruira objekt nekadašnje garnizonske ambulante, u kojem će biti smješten izolatorij Kantona Sarajevo.

Ovim je Vlada KS stvorila uvjete Kriznom štabu Ministarstva zdravstva KS za uspostavu privremenog izolatorija, čiji je sada zadatak da koordinira aktivnosti oko uspostave izolatorija.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

“S obzirom na veliki broj zaraženih i da su kapaciteti u klinici na Podhrastovima skoro popunjeni, morali smo hitno da djelujemo. U roku 24 sata napravili smo pretpostavku za osposobljavanje izolatorija, te je sada na Kriznom štabu da organizira ostali proces, odnosno da obezbijedi osoblje i potrebnu opremu. Vjerujem da će Krizni štab, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, u što kraćem roku iskoordinirati i obezbijediti sve neophodne uslove, jer naredna dva mjeseca za nas mogu biti krizna”, rekao je ministar Kapidžić.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

Kako bi se u što skorijem roku izolatorij stavio u funkciju, pored uspostave stručnih timova medicinskog osoblja, potrebno je pružanje i druge neophodne logistike za njegovo funkcionisanje, kao što su ishrana, zaštitna sredstva, organizacija pranja rublja, odlaganja otpada i dr.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS