Vedran Zubić: Nemamo sistema koji će urediti obrazovanje, ovisimo o volji pojedinaca

Profesor geografije Vedran Zubić jedan je od dobitnika nagrade “Heroji 2020” zbog svog doprinosa tokom pandemije.

Gostujući u Novom danu televizije N1, kazao je kako trenutna situacija drugačija i da se užurbano moramo naviknuti. Istakao je kako nemamo sistema koji bi uredio i segment obrazovanja jer pola mjeseca je do početka školske godine, a ni nastavnici ni učenici ne znaju kako će se nastava odvijati.

Kada nemamo klasičnu nastavu dovoljno je da je stanje ‘nenormalno’. Nastava je u najgorem stanju 1990-ih bila, a eto sada kada je neko malo drugačije ratno stanje nam klasične nastave i to ćemo i mi prosvjetari a posebno učenici ‘iskihati’ u narednom periodu i vjerovatno će ostati ogromne rupe jer obrazovanje nije bilo kako treba“, rekao je u Zubić u Novom danu.

Komentirajući sliku japanskih učenika koji sjede ograđeni boksovima i s propelerima na glavi kako bi držali distancu, kazao je kako je i to bolji način od ovog gdje nemaju nikakvu komunikaciju s učenicima.

Ko smo mi kada kasnimo za Japanom 200 godina u svemu i komentiramo kako oni to rade. Imam osjećaj da smo još pod feudalizmom, ko smo mi da ih komentiramo“, rekao je Zubić za N1.