Video/ Alen Geko: Stoposto je najbolji reper Balkana, moja muzika je moj način ekspresije

Kada govorimo o bosanskohercegovačkom rapu i rapu u regionu, mišljenja su dosta podijeljena – jedni smatraju da rap više nije pravi hip-hop žanr i da je komercijalizacija muzike pokvarila njegov kvalitet.

Drugi smatraju da i kao sve ostalo, i muzika ima svoj tok razvijanja i evolucije, te da novi, komercijalni zvuk može jedino poboljšati svaku pjesmu.

Ukoliko spomenemo tu vrstu muzike u BiH, većini će prva pomisao biti Edo Majka ili Frenkie. Međutim, sada je tu prisutna i mlada rap scena. Nova imena se stalno pojavljuju  i svaki donosi nešto novo, a jedan od takvih je i Alen Geko koji polako zauzima svoje mjesto na rap sceni.

Geko je mladi reper koji je u javnosti trenutno najpoznatiji po pjesmi “Imaš žvaku” sa Black Berizom i po osnivanju rap skupine “Dizeštat”, zajedno sa reperima Sto posto i Black Berizom, DJ-om Čeri Čo i producentom Kolateralom.

On je našao vremena kako bi u razgovoru sa Sarajevskom seharom govorio o aktuelnoj rap sceni i značaju Kolaterala za istu, kako je došlo do osnivanja Dizeštata te do saradnje sa Black Berizom na pjesmi „Imaš žvaku“, utjecaju Kobea Bryanta na njega i njegovo stvaralaštvo te o iskustvu sa koronavirusom.