Video/ Šta kažu mladi: Kako određeni medij zadobija moje povjerenje?

Mnogi naglašavaju važnost medijskog opismenjavanja mladih ljudi, a od 5. do 9. augusta na Jahorini 13 polaznika i polaznica iz nekoliko bh. gradova imalo je priliku učestvovati na kampu na kojem su učili i razgovarali upravo o medijskoj pismenosti.

Učesnici i učesnice četvrtog omladinskog kampa medijske pismenosti učili su o verifikaciji informacija, karakteristikama bh. medijske scene, historiji bh. novinarstva, ratnim i huškačkim narativima, ali i mnogim drugim, za medijsku pismenost, bitnim temama.

Foto: Mirnes Ćerimović
Foto: Mirnes Ćerimović

Koje su karakteristike i postupci medija mladima važni kako bi ih smatrali kredibilnim izvorima – o tome su iz Media.ba razgovarali sa polaznicima i polaznicama kampa medijske pismenosti.


Omladinski kamp medijske pismenosti na Jahorini je posljednji u ciklusu kampova koji se organizuju u različitim dijelovima BiH. Kampovi se održavaju u sklopu projekta “Protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma u bh. javnom prostoru” koji Fondacija Mediacentar realizuje u partnerstvu sa Centrom za demokratizaciju “Naša zajednica” i Centrom za mlade “Kvart” uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.